Hírarchívum

Októbertől hivatalosan a piacon a DualDisk-ek

A kétoldalú - egyik oldalán hagyományos CD-audio minőséget adó, a másik oldalon DVD-ken lejátszható képi anyagokat és egyéb extrákat is tartalmazó – korongok októbertől már a boltok polcain sorakoznak, ugyanis a teszteken jól szerepeltek a bostoni és Seattle-i vásárlók körében.Mint arról korábban honlapunkon beszámoltunk róla (A major kiadók a DualDisc lemezek árusítását tesztelik illetve A DualDisc-é a jövő?), az év elején szinte minden kiadó „ráharapott” az új formátumra, amely ha nem is forradalmasítja a hanglemezipart, de mindenképpen csökkenti a felmerülő költségeket. A tesztek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, így a karácsonyi piacon már szép számmal találkozhatnak az amerikai, japán és európai vásárlók ezzel a CD/DVD hibriddel.

A major kiadók alkotta konzorcium a napokban állapodott meg San Diego-ban az 5.1 Entertainment Group-pal, így most már nincs akadálya, hogy olyan előadók lemezeit, mint Bob Marley, David Bowie, a Blondie vagy a Train DualDisc-en vásárolhassuk meg október végétől. Eddig a Sony Music és a Warner nyilatkozott a hibrid korongra szánt megjelenéseiről, de a BMG, a Universal és az EMI is – amelyek szintén tesztelték az eljárást – fontosnak tartotta, egyelőre címek nélkül, hogy a piacra lépjenek vele.

Amíg korábban a DVD-Audio és a Super Audio CD formátumok igen szerény érdeklődést váltottak ki a vásárlókból, addig jóval nagyobbak az elvárások a DualDisc-kel. „Talán a legfontosabb számunkra ebben a formátumban a kompatibilitás – magyarázta Larry Kenswil, a Universal Music Group-tól – tehát a DVD oldalt minden otthoni DVD-lejátszón el lehet indítani.” Ez a mondat azért is fontos, hiszen a DualDisc ismertetőjében arra is kitér, hogy sokan játékkonzolokon vagy számítógépen szeretnék megtekinteni illetve meghallgatni a korong tartalmát, ez pedig a DualDisc-kel lehetséges, így a zene mellett az extrákat is látni illetve használni lehet (videoklipek, szövegek, video-betétek, linkek stb).