Hírarchívum

MTV VMA: az OutKast és Jay-Z a legjobbak

A floridai Miami-ben rendezte ezúttal a Music Television szokásos augusztus végi díjátadó műsorát, a Video Music Awards-ot, amely ma már az egyik legrangosabb eseménnyé és díjjá nőtte ki magát. A 21 kategória alapján az egyaránt hip-hop-ban utazó Jay-Z és az OutKast lettek a legeredményesebbek négy-négy győzelemmel.Az idei gálát – ahogyan azt már a jelölésekből is tudni lehetett – a hip-hop és az R&B uralta, hiszen a díjak több mint felét e stílusok képviselői kapták, de a rock volt még az, amely erőteljesebben képviselt műfaj volt. Korábban a legtöbb jelölést Jay-Z kapta, szám szerint hatot, de öt-öt nominálással büszkélkedhetett az atlantai OutKast, a texasi Beyoncé és a kaliforniai No Doubt. Jay-Z 99 Problems című videója végül négy kategóriában tudott diadalmaskodni (a Legjobb Rap Video, a Legjobb rendezés, a Legjobb vágás és a Legjobb operatőr díja), míg a fantasztikus évet maguk mögött tudó OutKast tagjai, nyolcvan százalékos teljesítménnyel (öt jelölésből négy győzelem – ráadásul a legerősebbnek tartott kategóriákban: a Legjobb Video, a Legjobb Hip-Hop Video, a Legjobb speciális effektusok és a Legjobb művészi rendezés) bizonyultak a gála nyerő embereinek. Ráadásul a Hey Ya révén Andre3000 és BigBoi a legjelentősebb elismerést, az Év Legjobb Videója díját is elhalászták az itt szintén nominált Jay-Z elől.

Remekül szerepelt még a Gwen Stephanie vezette ska-rock-ot játszó No Doubt, amely az It’s My Life című kisfilmjéért gyűjtötte be a Legjobb Együttes Videója és a Legjobb Pop Video díját. A Legjobb Video elismerést a férfiak kategóriájában az idén minden lemezeladási csúcsot megdöntő Usher kapta, aki Yeah című dalát Lil Jon-nal és Ludacris-szel adta elő. A női kategóriában Jay-Z párja, a korábban a Destiny’s Child-dal is nyerni tudó Beyoncé győzött a jelenleg a hazai rádiókon is futó Naughty Girl-lel.

Az est talán legkellemesebb meglepetése Alicia Keys volt, aki azon kívül, hogy megnyerte a Legjobb R&B Video szobrocskáját, a győztes dalt, az If Ain’t Got You-t adta elő két másik világsztárral, Lenny Kravitz-cel és Stevie Wonder-rel. A Legjobb Dance Video Usher-é lett a Yeah-vel, aki így második díját könyvelhette el, míg a Legjobb Rock Video kategóriában nagy meglepetésre a Jet dala, az Are You Gonna Be My Girl? tudott győzni olyan nomináltak előtt, mint a Hoobastank, a Linkin Park, az Evanesence vagy a The Darkness. Az Év Új Előadója a Maroon 5 lett a This Love-val, az MTV2 elismerését pedig a szintén rockban utazó Yellowcard kapta az Ocean Avenue című klipjével. A nézők kegyeit a Linkin Park nyerte el a Breaking The Habit-tel (Viewer’s Choice), a Breakthrough Video kategóriában a szintén rocker Franz Ferdinand diadalmaskodott a Take Me Out-tal. A legjobb koreográfia a The Black Eyed Peas-nek jutott Hey Mama című klipjéért, a Legjobb Videojáték zenéjéért pedig a Tony Hawk’s Underground alkotói vehettek át elismerést a Miami-ben rendezett MTV Video Music Awards-on.

A részletek, a jelöltek és a győztesek teljes listája:

http://www.mtv.com/onair/vma/2004/nominees/