Hírarchívum

Egységes lesz a másolásvédelem?

Már fejleszti a világ legjelentősebb operációs rendszerének új verzióját a Microsoft, amelynek különlegessége lesz, hogy a cég a hatodik generációs Windows részévé kívánja tenni a zenei CD-k másolásvédelmét, amelyet emiatt egységesíteni kíván. A független lemezkiadók nem örülnek, a majorok még nem nyilatkoztak ezzel kapcsolatban.Már sokan várják, így természetesen nagy az érdeklődés a Microsoft Windows operációs rendszerének, új, hatodik generációs változata körül, amelyet a redmondi cég Longhorn-ként emleget. Ez a verzió váltaná fel várhatóan 2006-tól a jelenleg a legtöbb számítógépen futó Windows XP-t. Az elmúlt esztendőkben a Microsoft számos ötletet dolgozott ki, amelyeket be szeretne építeni az új rendszerbe. Nem is olyan nagy meglepetésre ezek közé bekerült a zenei CD-k másolásvédelme is és úgy tűnik ez a Longhorn része lesz, hiszen a számítástechnikai cég már előre haladott tárgyalásokat folytat a legnagyobb lemezkiadókkal ennek lehetőségéről. Sőt, a hírek szerint a Microsoft ebben az egyeztetésben azt a szerepet is magára vállalta a Longhorn sikere érdekében, hogy a kiadók és az egész iparág egy egységes szabványban gondolkozzék a jövőben, így ezt az operációs rendszer minden kiadvány esetében használni tudná.

Nagy-Britanniából származó hírek szerint ezekben a tárgyalásokban a Microsoft a majorokat arra is felkérte, hogy a partner kisebb kiadókat is nyerje meg az ügynek, akik egyelőre vonakodnak attól tartva, hogy az amerikai cég eddigi politikájának megfelelően a másolásvédelemben is monopolhelyzetet akar majd elérni és megtartani, amely megdrágíthatja az előállítási költségeket, így akár később a kiskereskedelmi árakat is.

A Microsoft egyelőre a közös megoldás lehetőségét keresi, hiszen ha szeptember végéig meg tudnának állapodni a kiadókkal az egységes másolásvédelmi szabvány ügyében, úgy a másfél év múlva piacra kerülő Longhorn egyik legjelentősebb újításának akadályai hárulnának el. Az amerikaiak szerint a leendő új CD-k, amelyek már biztonságosak lesznek, több olyan bónusszal rendelkeznének, amelyek valamelyest kárpótolják így majd a vásárlókat.