Hírarchívum

LA Reid elhagyta a BMG Arista label-jét

A világ egyik legsikeresebbnek tartott producere, a BMG egyik vezetõ label-je, az Arista elnöke, Antonio „LA” Reid január 13-án kedden váratlanul otthagyta cégét. Az elnökkel egyetemben Mark Shimmel alelnök is felállt. A BMG közleménye szerint egyelõre Michael Smellie, a BMG csoport legfelsõ vezetõje személyesen felügyeli az Arista mûködését. Elemzõk szerint az õrségváltás a kiadónál már a leendõ BMG—Sony Music összeolvadást elõzte meg.

LA Reid a Kenneth „Babyface” Edmonds-szal közösen irányított LaFace Records BMG-be kerülése után igen sok kritikát kapott. 2000 júliusában Reid a legendás Clive Davis-t váltotta az Arista elnöki székében. Az õt ért kritikák pedig erõsödtek Whitney Houston és a BoyzIIMen drága szerzõdtetése miatt. Késõbb a benne kétkedõket olyan nevek piacra kerülésével próbálta meggyõzni, mint Pink, Kelis, Sarah McLachlan, Avril Lavigne vagy az idei Grammy Awards várhatóan legnagyobb sztárja, az atlantai Outkast, amelynek csak utolsó lemeze a Speakerboxxx az Egyesült Államokban 3,3 millió példányban kelt el eddig.

A sikeres manager, Reid távozása tehát érzékenyen érintheti a kiadót. A BMG szóvivõje egyelõre csak a BMG—Sony Music házassággal kapcsolatban az Arista sorsáról szóló kérdésekre válaszolt szûkszavúan, miszerint nem tud arról beszámolni, hogy szerkezeti változtatások, lásd részlegek, labelek esetleges összevonása, s ezáltal személyzeti kérdések napirenden lennének.

(BillboardBulletin)