Hírarchívum

Az IFPI közzé tette a hanglemezipar elsõ féléves eredményeit

Az IFPI - amely a hanglemezipart képviseli világszerte és amelynek tagja a MAHASZ is - friss adatokkal jelentkezett, amelyek a zenei iparág idei elsõ hat hónapjának teljesítményét tükrözik. Ezek a számok sokkal kedvezõbbek tendenciájukat tekintve, mint az elmúlt négy évben tapasztaltak, néhány piac pedig a fellendülés jeleit mutatja.A Föld egészét tekintve a hanglemezipar –az audio és a zenei video üzletágak együtt – eladásai a darabszámot figyelembe véve 1.7 százalékkal nõttek, míg ha az értéket vesszük alapul, akkor 1.3 százalékos csökkenést mutatnak a számok az idei elsõ félévben 2003 elsõ hat hónapjához viszonyítva. Maga az audio-szektor eladásai értékét tekintve 2.7 százalékkal csökkent, viszont a zenei videók eladásainak értéke 20.2 százalékkal nõtt, amit elsõsorban a zenei DVD-k eladásai vezettek (+26.6%).

Összesítve az idõközi adatokat idén januártól júliusig az audio és zenés video eladások összértéke meghaladta a 13.9 milliárd amerikai dollárt szemben a 2003 hasonló idõszakában mért 14.1 milliárddal. Ezek az adatok az elmúlt négy esztendõ drámai változásai után végre kisebb csökkenést, lassuló tendenciát tükröznek. Ez az eredmény a legjobb félévi bizonyítvány 2000 óta az IFPI munkatársa, Keith Jopling szerint.

Ha a világpiacot régiónként esetleg országonként elemeznénk, sokkal nagyobb különbségekbe botlanánk attól függõen, hogy mennyire elterjedt és gyakori az internetes kalózkodás, a hagyományos CD-másoláson alapuló illegális kereskedelem vagy további faktorok, amelyek egyes piacokat jellemeznek. Az idei fellendülés vezetõje kétségtelenül az Egyesült Államok, ahol remek eredmények születtek, míg a csökkenés továbbra is tekintélyes, bár már lassuló olyan országokban, mint Kanada, Németország vagy Japán. Olyan jelentõs piacok, mint Spanyolország, Olaszország vagy Hollandia továbbra is gyengén teljesítenek, viszont éppen ezekben a hónapokban fordul meg az eddigi pozitív tendencia Franciaországban és Ausztráliában.

A két legbíztatóbb lehetõség a hanglemezipar számára a zenei DVD-k és a hangfelvételek digitális árusítása és letöltése. Az elõbbi folyamatosan kimagasló eredményeket szolgáltat és ez húzza felfelé az audio ágazat csökkenése miatt adódó negatív számadatokat, míg a digitális letöltések legalizálása, az ezzel foglalkozó cégek megjelenése és promóciója óriási lehetõséget biztosít az iparágnak ebben a szektorban annak ellenére is, hogy jelenleg még nem szerepelnek az idei adatokban, holott már most nagy üzletté vált.

Jay Berman, az IFPI igazgatója is nyilatkozatot adott ki a féléves adatokkal kapcsolatban: „Van néhány jel, ami arra mutat, hogy a piacon világszerte végre megindult a növekedés, köszönhetõen elsõsorban a zenei DVD-ágazatnak, a digitális zenei eladásoknak és további kapcsolt lehetõségeknek. Mindezek ellenére továbbra is kemény harcot kell, hogy vívjunk a kalózokkal, akik már két fronton is veszélyeztetik az iparágat: a hagyományos másolt CD-k kereskedelmével illetve az illegális internetes letöltésekkel. Az IFPI és a nemzeti szervezetek továbbra is egyik legfontosabb feladatuknak azt tartják, hogy meggyõzzék a zenerajongókat, olyan oldalakat használjanak az interneten, amelyrõl legálisan tölthetik le kedvenceiket, és ne használják a fájl-cserélõ rendszereket. Szerencsére mind többen és többen használják világszerte ezeket a hivatalos oldalakat, ami határozottan jó jel.”

Régiónként haladva, Észak-Amerikában a két nagy piac jelentõs különbséget mutatott az elsõ félévben. Az Egyesült Államok, a világ legnagyobb piaca a 2003-as nagy visszaesést követõen idén az elsõ hat hónapban öt százalékos növekedést könyvelhetett el darabszámban és 3.9 százalékost értékben az RIAA, az amerikai hanglemezkiadók szövetségének adatai szerint. Mindezt az idei remek album megjelenések, a kiskereskedelmi promóciók is segítették. A digitális eladások markánsan növekedtek, minden eladott kislemezre ma már 10 online vásárolt hangfelvétel jut. A kanadai piac gyenge félévet produkált, azonban így sem tudta lehúzni a régió remek eredményét.

Európa sokkal gyengébben teljesített, hiszen az eladások a darabszámot tekintve öt százalékkal, az értéket tekintve pedig 7.7 százalékkal estek, a legjelentõsebben Ausztriában, Franciaországban, Portugáliában, Spanyolországban és Svédországban. A brit piac, a világ harmadik legnagyobbja minimális növekedést tudhat maga mögött (+0.6%) a CD eladásokban, amit olyan új és jól eladható nevek segítettek, mint a Franz Ferdinand, Keane vagy Joss Stone. Németországban folytatódott az esés, igaz jóval kisebb mértékben, mint az azt megelõzõ években.

Ázsiában a hosszú ideje tartó visszaesést követõen a japán piac csökkenése lassulni látszik. A szigetország – amely az ázsiai régió eladásainak nyolcvan százalékát jelenti – darabszámban már enyhe emelkedést is mutatott az idei elsõ félévben. Dél-Koreában - amely továbbra is az egyik legjelentõsebben fertõzött ország az online kalózkodás szempontjából – újabb 25 százalékos esést mutattak az adatok, Hong Kong-hoz hasonlóan. Mindkét piacon hiányoznak a kiemelkedõ, nagy eladásokat produkáló sztárok. A kínai piac - amely a második legnagyobb a földrészen – valódi potenciáljáról nincs pontos adat, amíg a hagyományos kalózkodás ilyen nagy méreteket ölt, bár ennek ellenére növekedni tudott minden tekintetben.

Jó félévet zárt viszont Latin-Amerika, amely értékét számítva 23.5 százalékos növekedést jelenthetett a gazdasági fellendülésnek és az erõs helyi repertoárnak köszönhetõen. Különösen Brazília, Argentina és Mexikó adatai emelkednek ki. Ausztrália, amely tavaly ilyenkor remek eredményeket produkált, most kilenc százalékkal kevesebb kiadványt tudott értékesíteni és Új-Zélandon is folytatódott a tendencia, 6.8 százalékos volt a szigetországi esés.

Az iparág sokat remél az idei második félévtõl, amely rendszeresen erõsebb, mint az elsõ hat hónap: az eladások 60 százaléka erre az idõszakra esik. Ráadásul az elõzetes bejelentések szerint igen erõs lesz a karácsony elõtti idõszak a megjelenések tekintetében, hiszen többek között lemezzel jelentkezik Andrea Bocelli, Britney Spears, Daniel Bedingfield, a Destiny’s Child, Eminem, a Green Day, Joss Stone, Ludacris, Nelly, az R.E.M, Robbie Williams, Shania Twain és a U2 is.