Hírarchívum

A nemzetközi zeneipar üdvözli a Franciaországban született, az internetes kalózkodás ellen

Párizsban a zenei és audiovizuális termékek elõállítói, az Internet-szolgáltatók és a hatóságok aláírták a francia elnök, Nicolas Sarkozy által támogatott megállapodástPárizsban a zenei és audiovizuális termékek elõállítói, az Internet-szolgáltatók és a hatóságok aláírták a francia elnök, Nicolas Sarkozy által támogatott megállapodást

A nemzetközi zeneipar üdvözli a Franciaországban született, úttörõ jelentõségû megállapodást, amely segíteni hivatott a hatalmas méreteket öltõ internetes zenei kalózkodás elleni küzdelmet. A megállapodás lehetõséget teremt egy független kormányzati testület felállítására, amely figyelmeztetések rendszerén keresztül végsõ soron az illegális fájl-cserélõk Internet-szolgáltatásának felfüggesztését vagy megszûntetését is kezdeményezheti.

A zenei hangfelvétel-elõállítók, audiovizuális termék-elõállítók, Internet-szolgáltatók és állami hatóságok által Párizsban aláírt együttmûködési megállapodás konkrét lépéseket fogalmaz meg minden aláíró számára. A megállapodás az internetes kalózkodás elleni küzdelemrõl és a szellemi termékek on-line elérhetõvé tételérõl szóló széleskörû egyeztetések eredményeként született meg, a tárgyalások levezetése pedig az elektronikai és audiovizuális termékek legnagyobb franciaországi terjesztõje, a FNAC vezérigazgatója, Denis Olivenes nevéhez fûzõdik, akit a francia kormány kért fel a feladatra.

John Kennedy, a Hanglemezipar Nemzetközi Szövetsége (IFPI) elnök-vezérigazgatója kijelentette: „Ez a valaha látott legfontosabb kezdeményezés az on-line kalózkodás elleni háború megnyerése irányában. Sarkozy Elnök Úr példát mutatott és éleslátásról tett tanúbizonyságot. Felismerte a kreatív iparágaknak a mai nyugati világ gazdaságában betöltött fontos szerepét. A francia zene, a francia alkalmazottak és a francia zenerajongók mind-mind nyertesei lesznek ennek. Azáltal, hogy az Internet-szolgáltatókat szerepvállalásra kötelezik a kalózkodás elleni küzdelemben, Sarkozy Elnök Úr példát állított mások számára abban, hogy mily módon lehet biztosítani a kreatív iparágak talpon maradását, annak érdekében, hogy jelentõs módon tudjanak továbbra is hozzájárulni a társadalmi fejlõdéshez, gazdaságilag és kulturálisan egyaránt.

„Nagyszerû ötlet volt az Elnök Úr részérõl Denis Olivenest megbízni azzal, hogy próbáljon megoldást találni a problémákra. A küldetést gyorsan, minimális felhajtással, megfelelõ konzultációval és ami a legfontosabb, határozottan sikerült teljesíteni. Azáltal, hogy mindegyik fél hajlandó volt a kompromisszumra, Olivenes úr a francia kultúrához és gazdasághoz való hosszútávú hozzájárulás alapjait rakta le.

A megállapodás értelmében a szolgáltatók vállalták olyan technológiák kikísérletezését, amelyek kiszûrik a jogsértõ tartalmakat a hálózataikban. A hangfelvétel-elõállítók vállalták a kompatibilitás megteremtését, különösen a Franciaországban készült zenei termékek esetében. A független kormányzati testület havonta publikálja a kalózkodással szembeni tevékenységét, így fel lehet majd mérni a hatékonyságot is.