Hírarchívum

Keményít az USA a zenecserélõk ellen

Törvénytervezet készül az Egyesült Államokban az internetes fájlmegosztás ellen, amely a technika fejlõdésével, az új software-ek terjedésével együtt nõ. Az új tervezet már kötelezi a hatóságokat a fellelt bûncselekmények üldözésére.Akár három évig terjedõ börtönbüntetésre is számíthatnak azok a magánszemélyek az Egyesült Államokban, akik több mint ezer zeneszámot osztanak meg másokkal az interneten – persze a kevesebbel üzletelõket is büntetnék - illetve akiknél moziban felvett filmeket tartalmazó videokazettákat, CD-ket találnak – feltéve, hogy az ország törvényhozása elfogadja az erre vonatkozó törvénytervezetet. Erre pedig igen nagy az igény - jelezte több kongresszusi képviselõ, akik a lemezipar és a filmipar nagyjaival együtt támogatják a tervezet mielõbbi törvénybe iktatását.

Ez a kemény lépés megerõsítené a filmstúdiók és a zenei kiadók kezdeményezését, amelyek az elmúlt hónapokban több mint háromezer magánszemély ellen indítottak eljárást azért, mert fáljmegosztásban, zenecserélgetésben vettek részt. „Miután ma már legálisan is lehet az interneten majd több tucat cégtõl, online zenei áruháztól hangfelvételeket vásárolni, így érthetõ, ha keményebb elbírálás alá esik a szerzõi jogok megsértése” – vélte az egyik hanglemezkiadói szakember.

A kiadók és a filmes cégek szakértõi azért is várnak sokat az új tervezettõl, mert az az illetékes állami hatóságokat kötelezné az immár bûncselekménynek számító tevékenység üldözésére, így hatékonyabban lehet fellépni ellene és valószínûleg a visszatartó-visszariasztó hatása is nagyobb lenne.