Hírarchívum

Brit politikusok a fájlcserélők elleni perekről

A BPI (British Phonographic Industry) a múlt héten 28 brit fájlcserélő ellen indított jogi eljárást, miután azok nagy számban és folytatólagosan töltöttek fel hangfelvételeket az Internetre a szervezet folyamatos figyelmeztetése ellenére. A hír – akárcsak több uniós országban, ahol hasonló pereket indítottak a nemzeti szervezetek - nagy figyelmet kapott a sajtó és a kormányzat részéről, politikusok is foglalkoztak a témával.Mint ismeretes, a zeneipart képviselő nemzeti szövetségek, hosszú tájékoztató kampány után négyszázötvenkilenc brit, francia és osztrák magánszemély ellen nyújtottak be polgári jogi keresetet, akik népszerű ingyenes internetes fájlcserélő programokra (mint a Kazaa, az eDonkey vagy a Gnutella) töltöttek fel nagy mennyiségben zeneszámokat. A szervezetek a szerzői jogok megsértése miatt perelik a 459 magánszemélyt és további jogi eljárásokat helyeztek kilátásba.

A témával kapcsolatban megszólaltak olyan politikusok is, akik az ügy mellé álltak.

Estelle Morris, brit művészeti miniszter: „A művészek megérdemlik, hogy a kreativitásukért, a tehetségükért tisztességesen megkapják a nekik járó ellenszolgáltatást. Kormányunk támogatja a megfelelő jogi fellépést a legdurvább törvénysértéseket elkövető fájlcserélők ellen. Azt is reméljük, hogy mindez megállítja ezeket a személyeket.”

Arlene McCarthy, brit Európai Parlament-i képviselő: „Azt mindannyian tudjuk, hogy az interneten milliószámra forognak illegális fájlok. Az Európai Parlamentben már foglalkozunk olyan törvények előkészítésével és meghozatalával, amelyek hatékonyak az Internet-korban. Azzal egyet értünk, hogy elfogadhatatlanok az illegális fájl feltöltések, hiszen aláássák a kreativitást és a munkát. A törvényt pedig alkalmazni és tisztelni kell.”