Hírarchívum

Az Olympus is a digitális zenei piacon

A nevét eddig jobbára fotótechnikai eszközök révén világhírûvé tett cég még Karácsony elõtt piacra kívánja dobni M:robe márkanevû, belsõ merevlemezzel és érintõképernyõvel felszerelt digitális zenelejátszóit és ezzel egy új és komoly szereplõ jelenik meg a digitális zenei szegmensben.Az Olympus neve ma egyet jelent a megbízható fényképezõgéppel, legyen az hagyományos vagy digitális. A fotótechnikai eszközökre szakosodott cég most mégis egy új, az eddig megszokott cikkeitõl eltérõ újdonság gyártásába fog: M:robe néven digitális zenelejátszó gyártását és forgalmazását jelentette be. Az Olympus által megcélzott réteg mégsem fog csalódni a márkanévben, ugyanis a lejátszók egy része digitális kamerával lesz felszerelve, amely a zenével együtt akár videoklip forgatására és elõállítására is alkalmas lehet. A gyártó elsõ zenelejátszói kétféle változatban lesznek elérhetõek: a felsõ kategóriás M:robe 500i típus 20 gigabájtos merevlemezzel és 1,22 megapixel felbontású integrált digitális kamerával lesz felszerelve. Ezzel szemben a 100-as típusjelzésû változat jóval kisebb és egyszerûbb lesz: 5 gigabájtos háttértárral rendelkezik, és nem tartalmaz integrált fényképezõt sem.

A cég elõzetes információi szerint mindkét típus vezérlése az eszközök érintõképernyõjén történik, amely képek megjelenítésére is használható. A 3,7 col átlójú képernyõn mindezek mellett - amennyiben az adott fájl tartalmazza ezeket - az éppen lejátszás alatt lévõ zeneszámok dalszövegét is el lehet olvasni. A lejátszókat USB kábelen keresztül lehet a számítógéphez csatlakoztatni, s így lehet rájuk tölteni a WMA vagy MP3 formátumú zenéket, illetve képfájlokat.

A digitális zenelejátszó, amelyet az Egyesült Államokban, Európában és Japánban várhatóan az idei karácsonyi szezon várhatóan legsikeresebb termékeként tartanak számon, még a nagy választék és az óriási mennyiség ellenére is hiánycikk lehet: így az Olympus nem kockáztatott nagyot, amikor belevágott a gyártásukba – jegyezték meg amerikai piaci elemzõk. Az elõzetes hírek szerint az M:robe 500 dollár körüli áron megjelenõ 20 gigabájtos változata körülbelül ötezer zeneszám vagy 20 ezer JPEG képet, míg feleannyit kóstáló kisebbik társa nagyjából 1200 zenefájlt képes raktározni. Egy töltéssel mindkét típus 12 órás folyamatos üzemet tud biztosítani.