Hírarchívum

Hanyatlik az MP3 királysága?

Hosszú éveken át az MP3 volt a digitális zeneformátumok királya, azonban az utóbbi idõben a Microsoft WMA és az Apple AAC egyre nagyobb részesedésre tesz szert, vagyis az internetes zenefogyasztás ma már túljutott a vadnyugati kezdeteken és egyre fejlõdik. Noha még mindig az MP3 a legnépszerûbb formátum, a részesedése egy év alatt 82 százalékról 72 százalékra esett vissza, miközben a WMA 10 százalékról 20 százalékra növelte befolyását, az AAC pedig a semmibõl 5 százalékra tört fel -- derül ki az NPD Group által publikált jelentésbõl, amelyek 40 ezer felhasználó merevlemezén tárolt adatokon alapulnak.

Fájlcsere helyett internetes zenebolt

A fájlcserélõkön a zenék túlnyomó többsége továbbra is MP3 formátumban utazik, azonban ezek jó része a kukában végzi, azaz a felhasználók rövid idõ után törlik õket. A Microsoft és az Apple formátumok fõképp az internetes zeneboltok terjedésének köszönhetik népszerûségüket, ugyanis innen a dalok kizárólag jogvédett WMA vagy AAC állomány formájában tölthetõk le.

Továbbra is az MP3 a legnépszerûbb A CacheLogic által a múlt héten elvégzett felmérés szerint a fájlcserélõ hálózatokon terjedõ zenék 88 százaléka MP3 formátumú fájl volt, a Windows Media Audio állományok csupán a forgalom 5 százalékát adták.

Elemzõk véleménye szerint az MP3 visszaszorulása jól mutatja, hogy az internetes zenefogyasztás ma már túljutott a vadnyugati kezdeteken és egyre fejlõdik. A hõskorban internetezõk milliói csatlakoztak a Napsterhez és dalok milliárdjai cseréltek gazdát, nem is volt kérdéses, hogy MP3 formátumban. A felhasználók saját CD-ikrõl is MP3 "ripeket" készítettek és megosztották õket.

A zeneboltok azonban csak részben felelõsek azért, hogy a WMA és az AAC ilyen nagy részesedést tudhat ma magáénak: az NPD felmérése szerint a felhasználók merevlemezén található zenefájloknak egyelõre 3,5 százaléka származik fizetõs internetes forrásból. Ennél talán sokkal fontosabb, hogy sokan készítenek számítógépes zenei archívumot, hogy könnyebben rendszerezhessék a dalokat és át tudják tölteni õket hordozható lejátszókba.

Nem is fontos a formátum

A Windows Media Player vagy az Apple iTunes felhasználói gyakran eleve WMA vagy AAC formátumban rögzítik a fájlokat, vagy a jobb minõség miatt, vagy pedig egyszerûen azért, mert nem is fontos számukra a formátum és nem nyúlnak a szoftver alapbeállításaihoz. Egyes vélekedések szerint sokan nem is tudják, szoftverük milyen formátumban menti el a számokat, csupán az érdekli õket, hogy PC-jükön és hordozható lejátszójukon is hallgathassák õket.

A Jupiter Research által idén tavasszal a hordozható audiolejátszók népszerûsége kapcsán elvégzett felmérés szerint a felhasználók legnagyobb része az MP3-at részesítette elõnyben, azonban a legtöbbeknek egyáltalán nem volt fontos a formátum. A megkérdezettek közül 20 százalék mondta fontosnak az MP3-támogatást, a WMA-ra 7 százalék szavazott, az Apple AAC-t szinte senki sem említette.

Bár az MP3 látszólag veszít népszerûségébõl, továbbra is olyan jelentõs tényezõ a zenepiacon, ami mellett a legnagyobb cégek sem mehetnek el szótlanul. A Sony például nemrég jelentette be, hogy a jövõben megjelenõ készülékei a saját fejlesztésû ATRAC mellett már támogatni fogják az MP3 formátumot is. A Windows Media Player legújabb változata WMA mellett már MP3 formátumban is képes a dalokat merevlemezre menteni, korábban ehhez külsõ modul kellett. Egyszóval a felhasználók továbbra is igénylik az MP3-at.

(a cikk a hwsw.hu honlapon jelent meg)