Hírarchívum

U2-Apple exkluzív megállapodás

Minden idõk egyik legsikeresebb zenekara, a U2 több pontos megállapodást kötött az Apple céggel, amely az ír rockzenekar népszerûségét kihasználva szeretné tovább növelni elõnyét konkurenciájával szemben mind a zeneáruházak, mind a lejátszók tekintetében. Ennek keretében készült el az online zeneipar maga nemében elsõ "digitális összkiadása" is.Az Apple Inc., amely éppen a héten jelentette be, hogy újabb kilenc európai országban lesz lehetõségük a vásárlóknak arra, hogy helyi bankkártyáik felhasználásával vegyék igénybe iTunes nevû zeneáruháza szolgáltatásait újabb hírekkel szolgált. Az amerikai számítástechnikai cég több pontos megállapodást kötött még korábban az utóbbi negyedszázad egyik legsikeresebb rockegyüttesével, a U2-val, melynek értelmében U2 zenelejátszók kerülnek a boltokba, illetve a teljes U2-életmû hozzáférhetõ lesz az iTunes-on kedvezményes áron.

A U2 új kislemezének megjelenésével egyidõben indult a kampány, amely hivatalosan az Apple iPod-ot, illetve az iTunes online zeneboltot népszerûsíti. A csapat Vertigo címû új dala, amely jelenleg vezeti a legtöbb rádiós lejátszási listát, exkluzív felvételként csak az iTunes-ról tölthetõ le. A U2 korábban megtagadta, hogy reklámokhoz adja felvételeit, ám teljes mellszélességgel támogatják a legális letöltéseket szorgalmazó Internetes site-ot, ezért most kivételt tettek. Az Apple szóvivõje elmondta, hogy számukra is nagy megtiszteltetés, hogy Bono-ék elfogadták az ajánlatukat, hiszen az ír rockerek a világ egyik legjelentõsebb zenekarának számítanak, és a How To Dismantle An Atomic Bomb címû albumuk november 22-i megjelenése kapcsán mindkét fél számára hasznos lesz az együttmûködés.

Ennek keretében készült el az online zeneipar maga nemében elsõ "digitális összkiadása" is: a "The Complete U2 – digital boxed set" 400 dalt, az együttes valamennyi megjelent albumának anyagát tartalmazza bónusz felvételekkel kiegészítve. A rajongók 149 dollár ellenében november végétõl egy gombnyomással tudják majd letölteni a dalokat az iTunes Music Store-ból, amelyet ha dalonként töltenének le, majd’ félezer dollárt kellene fizetni érte. A U2 zenészei áttörésnek tartják az együttmûködést; a zene terjesztésének új lehetõségei felé vezetõ út elsõ lépéseként értékelik a kezdeményezést.

Újdonság még a 20GB-os iPod U2 Special Edition zenelejátszó, amely november közepétõl lesz kapható, 349 dolláros bolti áron. Érdekesség, hogy míg az Apple eddigi lejátszói világos színekben jelentek meg, addig ez a modell fekete és világító vörös tekerõkkel hívja fel magára a figyelmet. A látványos borító nívóját a hátoldalon az együttes tagjainak aláírása emeli még. Az iPod U2 Special Edition ötezer dal tárolására képes.