Hírarchívum

Tízmillió dollárt fizet egy spanyol mp3 oldal a RIAA-nak

Az RIAA, az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége peren kívül egyezett meg azzal a spanyol internetes oldallal, amely mp3 számokat kínált letöltésre. Az oldal tulajdonosai úgy vélték, hogy egy joghézag révén legális tevékenységet végeznek.A spanyol Puretunes.com még 2003 májusában kezdte meg mûködését, és - elõfizetés ellenében - megpróbálta kihasználni a helyi jogalkotás egyik hézagját, miszerint a spanyol ügynökségek által forgalmazott amerikai albumok esetében nem kell felvennie a kapcsolatot (és kifizetnie a szerzõi jogdíjat) az amerikai kiadónak. Mûködése alatt a Puretunes.com négy dollárért havi nyolc órás elérést biztosított, míg az éves elõfizetés összesen 168 dollárba került.

A vállalathoz annak idején Wayne Rosso, a Grokster egykori vezérigazgatója is csatlakozott, aki elmondta, hogy egy hónap elteltével derült csak ki, hogy a spanyol jogban nem létezik ilyen kiskapu. Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége azonnal be is perelte a céget a szerzõi jog megsértése, és a vásárlók megtévesztése miatt. A szövetség szerint ugyanis a cég megpróbálta elhitetni a vásárlókkal, hogy elõzetes szerzõdést kötött a kiadókkal a zeneszámok forgalmazásával kapcsolatban.

Az oldal bezárását követõen a német Heise Online nyilvánosságra hozta néhány megvásárolt mp3 dallam ID3 tagjának adatait, amelybõl kiderült, hogy a szóban forgó számokat minden bizonnyal egy orosz illetõségû weboldalról - allofmp3.com - másolták át.

A spanyol oldalt mûködtetõ Sakfield Holdingról idõközben az is kiderült, hogy egy bonyolult alá-fölérendeltségi viszony apró része, és a tulajdonosi láncon keresztül a szálak a Karib-szigetekre, Bermudára, és Miamiba vezetnek. A RIAA Rosso mellett további három vezetõt vádolt meg név szerint: Daniel, Michael és Matthew Rungot. A cég által kifizetett 10 millió dolláros összeg mellett õk négyen külön 500 ezer dollárt fizettek a szövetségnek, és kijelentették, hogy a jövõben nem vesznek részt szerzõi jogokat megsértõ tevékenységben.

(sg.hu)