Hírarchívum

Jelentõs warez-fogás a finneknél

A Finn Nemzeti Nyomozóiroda (NBI) munkatársai egy, a warez-társadalom piramisának csúcsán található, a frissen megjelent filmek, zenék és szoftverek kalózkópiáinak elsõdleges forrását képezõ topszervert foglaltak le.A Finn Nemzeti Nyomozóiroda (NBI) munkatársai egy, a warez-társadalom piramisának csúcsán található, a frissen megjelent filmek, zenék és szoftverek kalózkópiáinak elsõdleges forrását képezõ topszervert foglaltak le.

A Torrentfreak címû, fájlmegosztókkal kapcsolatos hírekkel foglalkozó blog értesülései szerint az NBI november 16-án a finnországi Ouluban több helyszínen is razziát tartott. Ezek során a finn hatóságok számos olyan szervergépet foglaltak le, melyek feltételezéseik szerint olyan topszájtok voltak, melyen a warez-kiadásban frissen megjelent filmek, zenék, szoftverek és egyéb tartalmak kalózkópiái rendszerint elsõként debütálnak. A piramis csúcsán lévõ topszerverekrõl vándorolnak tovább a friss warez-kiadványok másolatai a jóval több felhasználó által elérhetõ ftp-szerverekre, vagy a hétköznapi felhasználók által is használt fájlcserélõkre.

A finn topszájtokkal kapcsolatos nyomozás helyi szerzõijog-védõ szervezetek panaszai nyomán indult meg. A lefoglalásokról az NBI csak annyit közölt, számos szervert lefoglaltak, melyek kapacitása összességében mintegy 10 terabájt, azaz tizezer gigabájt volt. A jogsértések kapcsán három embert õrizetbe is vettek, õket legfeljebb két éves szabadságvesztéssel büntethetik - számolt be a Torrentfreak. Egy helyi jogvédõ szervezet képviselõi szerint a most lefoglalt topszájtok mindegyike egy-egy témára specializálódott, az egyiken például csak a legújabb játékszoftverek voltak, egy másik pedig csak animációs filmek terjesztésére koncentrált.

Jeremy Banks, a Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) szóvivõje az eset kapcsán úgy nyilatkozott, véleménye szerint a lefoglalás olyan konkrét üzenet a warezszerverek mûködtetõi számára: bizonyíték arra, hogy az álcázás ellenére tevékenységük nem teljesen anonim módon folyik, s igenis el lehet kapni a topszerverek profi módon rejtõzködõ mûködtetõit is.

Forrás: [origo]