Hírarchívum

Bezárt a Shareconnector

Beszûntette tevékenységét a shareconnector.com holland fájlmegosztó oldal, miután hivatalos figyelmeztetést kapott a holland jogvédõ szervezettõl, a BREIN-tõl.Beszûntette tevékenységét a shareconnector.com holland fájlmegosztó oldal, miután hivatalos figyelmeztetést kapott a holland jogvédõ szervezettõl, a BREIN-tõl.

A 23 éves üzemeltetõ azután szûntette meg tevékenységét, hogy a BREIN illetékesei a házánál jártak. Az oldalon jogsértõen elérhetõvé tett, jogvédett tartalmakra mutató linkek szerepeltek.

Magukat a fájlokat az eDonkey fájlcserélõ rendszer felhasználói tárolták. A forgalmi statisztikák szerint a linkek 95%-a illegális fájlokra mutatott, amelyek fõleg népszerû szórakoztató tartalmakat, filmeket, zenét és videojátékokat jelentettek.

A Shareconnector 2004- ben a világ legnagyobb eDonkey oldala, a sharereactor.com utódjaként vált ismertté, miután utóbbit a svájci hatóságok bezáratták. A korábban a Sharereactor környékén aktív csoportok, akik a zenék hivatalos kereskedelmi megjelenése elõtti feltöltésére szakosodtak, hamar csatlakoztak a Shareconnector-hoz, amely hamarosan a legnagyobb holland eDonkey oldallá vált.

Miután a BREIN felhívásai hatástalanok maradtak, a holland hatóságok lefoglalták a Shareconnector szervereit 2004 decemberében, és letartóztatták az oldalon „Adi” néven ismert üzemeltetõt. Az oldal egészen 2006 decemberéig nem mûködött, amikori s „Adi” kijelentette, hogy az oldalt legálisnak tartja és nem törõdik a BREIN további figyelmeztetéseivel.

2007-ben a bíróság megállapította, hogy a jogsértõ tartalmakra mutató linkek elhelyezése bûnpártolásnak minõsül, ennek ellenére „Adi”-t a kellõ bizonyíték hiányában felmentették. A BREIN ezután polgári peres eljárást indított „Adi” ellen az oldal újraindítása miatt. A bírósági döntés alapján napi 5 ezer Euró kártérítési igényt nyújtott be a BREIN, s miután „Adi” nem reagált a felszólításra, a szervezet illetékesei saját kezûleg kézbesítették a figyelmeztetést. „Adi” ezután bezárta a Shareconnector oldalt, amelyen most a következõ áll:

„Múlt hétfõn nálam járt a BREIN, hogy meggyõzzön: zárjam be az oldalt, ellenkezõ esetben polgári peres eljárást indítanak. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyetértek velük, de nem engedhetem meg magamnak a kockázatot. November 12-én úgy döntöttem, hogy bezárok. Ha bármi új hír merül fel, értesítelek benneteket. Köszönöm a támogatást és a megértést.”

A BREIN továbbra is tervezi a polgári peres eljárás megindítását. Tim Kujk igazgató szerint „Még mindig érdekünk a jogi elégtétel. Az oldal tulajdonosa nem ismeri el, hogy tevékenysége illegális volt, és csak az anyagi kockázat miatt hagyott fel vele. Még mindig túl nagy a veszélye annak, hogy harmadszor is újrakezdi.”

2006 júliusában a Holland Fellebviteli Bíróság a BREIN/Technodesign (Zoekmp3) ügyben megállapította, hogy ha egy weboldal a jogosulatlan tartalmak elérhetõvé tételében közremûködik, akkor az jogsértõ és kártérítésre kötelezhetõ. Kujk hozzátette: „Ha az üzleti modelled illegális tartalmakon alapul, akkor jogsértõen tevékenykedsz. Nem számít, hogy a tényleges tartalmat nem az oldal tárolja, hanem az oldal felhasználói.”

Ezt a határozatot alkalmazták a BREIN/KPN (Dutchtorrent) és a BREAIN/Leaseweb (Everlasting) ügyekben is. A BREIN ez idõ alatt további 200 illegális P2P (fájlcserélõ) oldal bezárását érte el.