Hírarchívum

Újabb nyolc európai országban startol a Microsoft zeneboltja

A Microsoft bejelentette, hogy újabb 8 európai országból vált elérhetõvé MSN Music szolgáltatása, így már 17 országból lehet vásárolni a Microsofttal szerzõdött zeneboltok kínálatából, azaz Európában is az Apple vetélytársává kívánnak válni. Az MSN Music szolgáltatást már Svédországból, Dániából, Norvégiából, Finnországból, Spanyolországból, Ausztriából, Hollandiából és Svájcból is igénybe lehet venni, ez utóbbiban német és francia nyelven is. A nem skandináv országokban a Microsoft partnere az Európában már bejáratott OD2. A redmondi szoftverfejlesztõ így már tizenhét országban lesz jelen, melyek közül tizenhárom Nyugat-Európában található. A nagy rivális Apple is nemrég bõvítette a piacot, a múlt héten kilenc újabb országban nyitotta meg zeneboltját az öreg kontinensen. Ezzel a lépésével összesen az iTunes tizenhárom államban van jelen: az Egyesült Államokon kívül egy tucat európai országban is megvetette már a lábát fizetõs zeneletöltõ szolgáltatása.

A MSN Music-on a jelenleg letölthetõ hangfelvételekért 0,99-1,29 eurós, azaz körülbelül 240-300 forintos díjat kell fizetni, amelyek valamelyest magasabbak, mint az Apple hasonló szolgáltatásainak árai. A hangfelvételeket természetesen a Microsoft saját, másolásvédelmet is biztosító Windows Media Audio formátumában lehet meghallgatni.

½Ha az összes új országot is ide vesszük, akkor várhatóan hamarosan felülkerekedünk az iTunes-on, mivel nagyobb felhasználói bázissal rendelkezünk.½ - fejtette ki véleményét Arndt Salzburg, a Microsoft MSN részlegének Európáért, Közel-Keletért és Dél-Amerikáért felelõs vezetõje. Salzburg azt is elárulta, hogy az MSN Music már korábban jövedelmezõ üzletággá nõtte ki magát a Microsoft számára, de a gazdasági részletekrõl nem adott bõvebb tájékoztatást.

Iparági elemzõk szerint pár évnek még el kell telnie ahhoz, hogy az online dalletöltés jelentõs üzleti szegmenssé nõhesse ki magát az ínségesebb éveket élõ zeneipar számára. A több ezer dal tárolására alkalmas, zsebméretû lejátszók gyors terjedése viszont ígéretes lehetõségekkel kecsegteti a szoftverfejlesztõket és a nagyközönséget is.