Hírarchívum

Amerikai felmérés a fájlletöltõkrõl

Egy amerikai tanulmány érdekes megállapításokat tett válaszaik alapján azokról, akik elõszeretettel használják a fájlcserélõ programokat.A tanulmány szerint - melyet az amerikai National Bureau of Economic Research készített - az Egyesült Államokban öt lemezbõl legalább egyet az Internetrõl töltenek le. Arra a kérdésre is keresték a választ, hogy az illegális letöltõk hány százaléka fizetne a zenéért. Kiderült, hogy a megkérdezettek mindössze tizenöt százaléka áldozna pénzt legális zenei anyagra.

A Pennsylvania Egyetemen közel ötszáz diákot kérdeztek meg a felmérés során, és az adatokból az derült ki, hogy a vizsgált diákok nagyjából 1200 nagylemezt szereztek be amióta a letöltés lehetséges. Ezek felét illegálisan töltötték le a világhálóról, a másik felét hagyományos illetve fizetõs online zeneboltokban vásárolták. A tanulók állítása szerint, ha nem volna internetes letöltés, akkor pénzért is megvették volna az adott lemezeket. A bolti, legális albumokat a felhasználók is értékesebbnek tartják, mint a hamis kópiákat.

A felmérés egy kérdésére a megkérdezettek harmada válaszolta azt, hogy a Red Hot Chili Peppers albumuk az, amely egyre nagyobb értéket képvisel számukra, ugyanakkor öt válaszadóból négy nem bánná, ha Britney Spears lemeze valamilyen módon elkallódna, mert már nemigen fogja újra meghallgatni.