Hírarchívum

A zeneipar nemzetközi szervezete (IFPI) üdvözli a nemrégiben született ítéletet, mely szer

Egy belgiumi bíróság megerõsítette, hogy az internetszolgáltató felelõs a hálózatán zajló illegális fájlcserélések megállításáért. Az ítélet az elsõ olyan Európában, melyben az EU-jogérvényesítési irányelvének alkalmazása történt, s így fontos precedenst teremt a kalózkodás elleni nemzetközi küzdelemben. Az ítéletet üdvözölte a nemzetközi zeneipar, amely hosszú ideje próbál nyomást gyakorolni a szolgáltatókra, hogy lépjenek fel a hálózataikban zajló kalózkodással szemben. Egy belgiumi bíróság megerõsítette, hogy az internetszolgáltató felelõs a hálózatán zajló illegális fájlcserélések megállításáért. Az ítélet az elsõ olyan Európában, melyben az EU-jogérvényesítési irányelvének alkalmazása történt, s így fontos precedenst teremt a kalózkodás elleni nemzetközi küzdelemben. Az ítéletet üdvözölte a nemzetközi zeneipar, amely hosszú ideje próbál nyomást gyakorolni a szolgáltatókra, hogy lépjenek fel a hálózataikban zajló kalózkodással szemben.

A bíró megállapította, hogy a szolgáltatók rendelkeznek a megfelelõ technikai felkészültséggel ahhoz, hogy blokkolni vagy szûrni tudják a jogsértõ anyagokat a fájlcserélõ hálózatokban, és a Scralet (korábban Tiscali) nevû szolgáltató számára hat hónapos határidõt adott a megfelelõ rendelkezések bevezetésére.

Az ítélet kiemelte az Audible Magic által kifejlesztett szûrési technológiát, de az ítélethez kapcsolódó szakértõi vélemény további hat megoldási lehetõséget is említ a jogosítatlan zenei anyagok forgalmának blokkolására. Ez az elsõ alkalom Európában, amikor egy eljárás során részletesen elemezték a jogsértõ tartalmak blokkolására vagy szûrésére alkalmas technológiákat.

A belgiumi bírósági döntés egy olyan ügyben született, amelyet a belga írókat és szerzõket képviselõ szervezet, a SABAM (az Artisjus belga megfelelõje) kezdeményezett a Tiscali nevû szolgáltatóval szemben.

Az IFPI elnök-ügyvezetõje, John Kennedy kijelentette: "Ez egy kiemelkedõen fontos döntés, amely pontosan azt mondja ki, amit mi már két éve hangoztatunk – hogy az internet kapuõrei, a szolgáltatók felelõsséggel tartoznak a hálózatukon zajló jogsértõ forgalom korlátozásáért. A bíróság a szolgáltatónak a kalózkodással szembeni fellépéshez szükséges jogi felelõsségét és technikai képességét egyaránt megállapította. Reméljük, a döntés meghatározó lesz a jövõben a kormányzati politika és a bírói gyakorlat számára Európa és a világ más országaiban is."

"Gratulálunk a SABAM-nak az eljárás sikeres végkifejletéhez. Olyan ítélet született, amely nagy segítséget jelenthet a szerzõk, írók, producerek és további jogtulajdonosok számára az internetes kalózkodás által okozott felbecsülhetetlen károkkal szemben."

Az illegális fájl-cserélés hatalmas károkat okoz a zeneiparnak, és akadályozza a legális digitális ipar fejlõdését. Az IFPI becslései szerint 20 milliárd körüli illegális fájl fordult elõ 2006-ban a fájl-cserélõ hálózatokban; körülbelül hússzorosa a legális letöltéseknek.