Hírarchívum

Egyelõre nincs ellenszer az új CD-másolásvédelmi eljárásra

Új, mindeddig feltöretlen, fõként a kompatibilitásra kihegyezett másolásvédelem védheti a jövõ évben Egyesült Államokban piacra dobott SonyBMG albumokat. A másolásvédelmet a First 4 Internet brit cég fejlesztette ki. Másolásvédelemmel ellátott CD-lemezek forgalmazásával már több nagy kiadó próbálkozott, ezek azonban vagy bosszúságot okoztak a felhasználóknak inkompatibilitási problémák miatt, vagy a védelmük egyszerû megoldásokkal megkerülhetõek voltak.

A 2005 elején megjelenõ lemezeken alkalmazott védelem az elsõ lesz, melyet a Sony az Egyesült Államokban piacra dobott albumokon is alkalmazni fog. A SonyBMG nem kommentálta a News.com értesüléseit, és a First 4 Internet is csak azt erõsítette meg, hogy egy jelentõs kiadó a kereskedelmi forgalomba kerülõ lemezeken is alkalmazni fogja a cég technológiáját.

A First 4 Internet továbbra is fejleszti másolásvédelmi eljárását, és mindaddig nem is kívánja harcba küldeni, míg tökéletes nem lesz, míg a vállalat meg nem oldja a kompatibilitási problémákat. A védelem lehetetlenné teszi, hogy a felhasználók másolatot készítsenek az audió CD-lemezekrõl. A másolásvédelmeket eddig jellemzõen Európában és az ázsiai térségben használták.

A vállalat 2001 óta dolgozik másolásvédelmi eljárásán az EMI-jal közösen. Az új védelem teljesen más technológiai oldalról közelíti meg a kérdést, melynek technikai részleteit titokban tartják. A vállalat demólemezeit egyelõre senkinek sem sikerült feltörnie, vagy azokról másolatot készíteni.

(hwsw.hu )