Hírarchívum

A lemezkiadók legnagyobb ászai jönnek Budapestre

Úgy tűnik a kilencvenes évek első fele után ismét felfedezték a világsztárok a magyar fővárost. Több nagy név is koncertet ad az Arénában a következő néhány hónapban.A rendszerváltást követő óriási zenei pezsgést (U2, Guns’n’Roses, Sting, Rolling Stones, Simply Red, AC/DC, Metallica, Kiss, Bon Jovi) követő utolsó tíz évben Budapestre egyre ritkábban érkezett első vonalbeli zenei sztár, inkább a hagyományosan eladható eurocsillagocskák jöttek félházas koncertekre vagy a bevált, több évtizede együtt játszó rockbandák, amelyek még mindig vonzzák a vasfüggöny mögé zárt akkori fiatalokat. Egy-egy jól szponzorált szuperkoncertttől eltekintve nem igen akadt példa arra, hogy mondjuk a Grammy-díjkiosztón is fellépő sztár aktuális koncertturnéjában Budapest neve is szerepeljen, miközben itt haladtak el mellettünk Bécset, Münchent vagy Prágát rendszeresen érintve. Találgatni lehet, hogy a pénztelenség, az érdektelenség, a túlkínálat, az egyetlen komoly fedett sportaréna leégése esetleg Budapest korábbi varázsának elvesztése miatt kerülték fővárosunkat a legnagyobb sztárok. Az viszont tény, hogy a tavalyi ingyenes Elton John-koncert kétszázezer nézője és a drága jegyeket is pillanatok alatt elkapkodó, akár többszörös teltházat is jelentő Robbie Williams-rajongók megindíthatták a koncertszervezők és a lemezkiadók fantáziáját, mert az idei tavasz több olyan sztárt is ide vonz, aki korábban messze elkerülte kis hazánkat.

Először március 23-án a rap-rock nagymestere, az amerikai Limp Bizkit mutatja be frissen megjelent lemezét, a Result May Very-t, amely az Egyesült Államokban platina-, a világ több más pontján pedig aranylemez státuszt érdemelt ki. Friss slágerük a Behind Blue Eyes pedig a MAHASZ rádiós listáján egyből a 29. pozícióban debütált.

Két héttel később, szintén az Arénában lép fel napjaink egyik legsikeresebb énekesnője, a szintén amerikai Pink. Az Alecia Moore néven született 25 éves sztár nevéhez olyan slágerek fűzhetőek, mint a Just Like a Pill, a Get This Party Started, a Trouble vagy az éppen a MAHASZ-listákon is futó God Is a DJ, amelyeket a minden bizonnyal teltházas budapesti koncertjén is előad az extrém énekesnő.

Május egyik nagy szenzációja, a Genesis egykori frontembere, a lassan negyedszázada szólózó Peter Gabriel fellépése lesz szintén a Budapest Arénában, 15-én. A fellépés különlegessége az lehet még a kilencvenes években egyáltalán nem koncertező előadó személyén túl, hogy a küzdőtér közepén lesz a színpad, amit az állóhelyi jeggyel rendelkezők teljesen körbe vehetnek. Peter Gabriel új stúdióalbuma még októberben jelent meg, és sokak szerint ez volt az elmúlt év egyik legkiemelkedőbb korongja.

Kellemes meglepetés, hogy az amerikai showbusiness egyik elsőszámú „jelensége”, Britney Spears 2004-es világ körüli turnéjának lesz magyarországi állomása, így hazai rajongói is láthatják végre a 22 éves szőkeséget. Britney két éves szünet után új imidzssel és egy lemezzel (In The Zone – MAHASz Top 40: 14. hely) tért vissza, amely óriási siker világszerte, különösen a két friss kislemez miatt (Me Against The Music, Toxic). A pophercegnő május 23-án lép fel a Budapest Arénában.

Június 2-án a Budapest Sportarénában Magyarországon először lesz látható az énekes-színésznő, Cher koncertje. A turné hivatalos címéből (Living Proof - The Farewell Tour 2004) egyértelműen kiderül, hogy ez lesz a művésznő búcsúturnéja, így ez nem csak az első, de egyben az utolsó lehetőség is, hogy Cher produkcióját - 30 éves karrierjének legsikeresebb dalait - élőben láthassa a magyar közönség. A hírek szerint jelentős showműsor kíséri a fellépést.

Másfél hónappal később, július 21-én szintén az Arénában lesz látható minden idők egyik legjobb gitárosának, Carlos Santananak és együttesének a koncertje. A mexikói származású zenész Woodstock óta népszerű, és képes volt újra és újra megújulni. Négy éve Supernatural című lemeze nyolc Grammy-díjat és világszerte tízmilliós lemezeladást eredményezett. Santana többször is koncertezett Magyarországon, rendszeresen óriási közönséget vonzva.