Hírarchívum

Brit Awards jelölések

Az év eleje a zenei ipar számára immár hagyományosan a díjátadók idõszaka, amikor az elõzõ esztendõ kiemelkedõ teljesítményeit koronázza meg a szakma és a közönség. A februári londoni Brit Awards az egyik legelismertebb európai díj, amelynek nomináltjait most hozták nyilvánosságra a szervezõk.Az idén jubileumi, huszonötödik alkalommal megrendezésre kerülõ díjátadóra a legtöbb jelölést, szám szerint ötöt, a skót rock csapat, a Franz Ferdinand gyûjtötte be (Legjobb Brit Együttes, Legjobb Brit Album, Legjobb Brit Rock Elõadó, Legjobb Brit Koncert és a Legjobb Brit Felfedezett). A szintén szigetországi Muse közvetlenül mögötte négy nominációval büszkélkedhet, míg két amerikai csapat, a Maroon 5 és a Scissor Sisters hármat-hármat szedett össze.

A Legjobb Brit Album kategóriában nagy harc várható, hiszen a Franz Ferdinand mellett a Keane „Hopes and Fears”, a Muse „Absolution” és a nálunk kevésbé ismert, de Nagy Britanniában népszerû Snow Patrol és a Kasabian lemeze is esélyes. A Legjobb Külföldi Albumok között a Scissor Sisters mellett a Maroon 5 „Songs About Jane”, a U2 „How To Dismantle An Atomic Bomb”, a The Killers „Hot Fuss” és az OutKast „Speakerboxxx/The Love Below” szerepel a jelöltek listáján.

Tekintélyes még a szigetországi single lemezek kategóriája, ahol olyan sikerdarabok küzdenek meg a díjért, mint Will Young „Your Game”, a Shapeshifters „Lola’s Theme”, LMC vs. U2 „Take Me To The Clouds Above”, Jamelia „Thank You” vagy éppen a karácsonyi listavezetõ Band Aid 20 és a „Do They Know It’s Christmas?”.

Maga a díjátadó ünnepség egy hónap múlva, február 9-én lesz a londoni Earl’s Court-ban, ahol már szinte biztos, hogy olyan sztárok lépnek fel, mint a Scissor Sisters, a Franz Ferdinand és a U2.