Hírarchívum

2005 várhatóan robbanást hoz a digitális zenei piacon

2004-ben megnégyszereződött a legális zenei oldalak száma A hozzáférhető katalógus mérete több mint duplájára, 1 millió dalra növekedett A legális letöltések száma megtízszereződött és meghaladta a 200 milliót A fogyasztói szokások egyre inkább az online zenevásárlás irányába változnak Az Internetes és mobiltelefonos zenefelhasználás egyre inkább részévé válik a fogyasztók hétköznapi életének, és a legális letöltős oldalak nemzetközi terjedésével egyre több vásárló választja a digitális formátumokat. A lemezkiadók így első szignifikáns bevételükhöz jutottak a tavalyi évben.

2004-ben a zenerajongók több, mint 200 millió hangfelvételt töltöttek le legálisan Európában és az Egyesült Államokban – a 2003-as 20 millió tízszeresét. Ez a kiadókat első jelentős bevételükhöz segítette a digitális piacon, amely több száz millió dollárt tesz ki. A Jupiter cég becslései szerint a digitális zenei piac értéke 2004-ben 330 millió dollár volt, míg 2005-ben várhatóan megduplázódik.

A digitálisan elérhető zene mennyisége hatalmas mértékben növekszik. A fogyasztók számára legális letöltéseket kínáló online oldalak száma meghaladta a 230-at, a tavalyi 50 után, és a lemezkiadók katalógusuk döntő hányadát letöltésre is kínálják. Az elérhető dalok száma meghaladja az egymilliót; ez több, mint duplája az egy évvel ezelőttinek. Az iTunes, a Napster és hasonló szolgáltatások nemzetközi szinten is közismertté váltak, és sok-sok további oldal specializálódik a helyi repertoárokra is.

A hordozható lejátszók – melyek közül jelenleg az iPod a legnépszerűbb – és a mobiltelefonok közrejátszanak abban, hogy bővültek a fogyasztók zenehallgatási lehetőségei, és egyben új bevételi források is születtek a kiadók számára. Vannak olyan becslések, melyek szerint a mobiltartalmakból származó bevételek 50%-át a zene fogja kitenni.

Hat európai országban (Ausztria, Dánia, Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország) végzett felmérés alapján megállapítható, hogy változik a fogyasztók hozzáállása a digitális zene iránt; minden harmadik letöltő az elkövetkező hónapokban legális forrásokból szeretne hozzájutni a hangfelvételekhez (31%, szemben a korábbi 22%-kal).

A bíztató jelek mellett az IFPI e témában közzétett jelentése felhívja a figyelmet a sok-sok további teendőre mind a digitális zeneipar népszerűsítése, mind az Internetes kalózkodás elleni hatalmas küzdelem terén. A zeneletöltés még mindig gyerekcipőben jár; kevesebb, mnt minden tizedik ember él a lehetőséggel, és a legfontosabb célcsoportban (16-29) is csak minden második van tisztában azzal, hogy vannak erre legális lehetőségek.

A digitális kalózkodás továbbra is jelentős probléma, de a zeneipar kampánya és jogérvényesítő tevékenysége segít a féken tartásában. A jogi fellépés megkezdése előtti állapothoz képest lényegesen magasabb a fogyasztói tudatosság abba a tekintetben, hogy a file-cserélő tevékenység illegális (10-ből 7 felhasználó van tisztában ezzel). Az elmúlt évben csökkent a P2P hálózatokon elérhető zenei file-ok mennyisége. Az Interneten található jogsértő file-ok száma 2005 januárjában valamivel kevesebb a tavalyi év hasonló időszakához képest (kb. 870 millió hangfelvétel), annak ellenére, hogy jelentősen elterjedt nemzetközi szinten is a szélessávú Internet használat.

Nyolc országban több, mint 7000 bírósági eljárás indult feltételezett illegális felhasználók ellen , melyek egy része peren kívüli megegyezéssel, némelyik pedig már jogerős bírósági ítélettel ért véget. Az eredmény alapján a 2005-ös év további pereket fog hozni, további országokban is. A file-okat illegálisan feltöltők már rendszeresen fizetnek több ezer eurós büntetéseket több különböző országban, például Dániában, Németországban, Ausztriában is.

John Kennedy, az IFPI elnök-igazgatója szerint „A digitális zeneipar számára a legnagyobb kihívás mindig is az volt, hogyan tehetnénk könnyebbé a zenevásárlást a lopásnál. 2005 elején, ahogy a legitim digitális zenepiac egyre inkább részévé válik a fogyasztók mindennapi életének, ez a vágy kezd valósággá válni.”

„A lemezipar legfőbb célkitűzése, hogy a zenéket - licensz formájában – minél több szolgáltatón keresztül, minél több fogyasztó számára, minél több lehetséges formátumban és eszközzel, minél több országban elérhetővé tegye. A legalapvetőbb feltétel, hogy az üzemeltető legálisan működjön, szabályosan vásárolja meg a zenék licenszjogát, és a lemezcégek és egyéb jogtulajdonosok kapják meg a megfelelő javadalmazást.”

„Bizonyos vagyok benne, hogy egy év múlva a digitális zeneipar az egész világon jelentős növekedést fog felmutatni. Az iparág bevételeinek jelenleg csak igen kis százalékát kitevő szektor az elkövetkező években óriási robbanásnak néz elébe. A veszély végre lehetőséggé alakul át.”

Forrás: IFPI