Hírarchívum

A major kiadók a DualDisc lemezek árusítását tesztelik

Az öt nagy kiadó közös erőfeszítésének köszönhetően a DualDisc néven ismerté vált kétoldalú CD/DVD hibrid korong került a boltokba az Egyesült Államokban tesztelés céljából. Ahogy a kiadók is megerősítették, összesen 15 előadó lemeze vásárolható meg Boston és Seattle szaküzleteiben, azaz a keleti és a nyugati parton egyaránt a teszt részeként.

A Warner Music Group, amely a DVD-Audio formátum legjelentősebb támogatójának számít, olyan előadók anyagait árusítja DualDisc-eken, mint az R.E.M., Donald Fagen, a Barenaked Ladies, a POD és a Linkin Park. A lemez CD-oldala hagyományos, kétcsatornás 16-bit/44.1 kHz-es audio-t tartalmaz, míg a DVD-oldalon a legmagasabb elvárásoknak is megfelelő 5.1-es mixe az albumnak.

Más cégek, közöttük a BMG is abba egyeztek bele, hogy az aktuális megjelenéseiknek a DVD-oldalán az adott előadó videoklipjei szerepeljenek. A BMG már így hozta forgalomba például Usher lemezét. A Sony, amely kifejlesztette és támogatta a Super Audio CD formátumot, DualDisc-en jelentette meg többek között az AC/DC, az Audioslave, David Bowie és a Good Charlotte anyagát.

Más hibrid CD/DVD-k és DVD Plus-ok már vannak a piacon a DVD Plus International jóvoltából. A Rounder Records DVD Plus-on jelentette meg Kathleen Edwards, míg az RCA a Calling lemezét – mind a kettő EP-hosszúságú. A Rounder azt is bejelentette, hogy megszerezte számos film jogát az American Masters dokumentumfilm-katalógusból DVD Plus formátumban való kiadásra. Ezek megjelentetését már 2004 végén elkezdi. A korong egyik oldalán a film látható, míg a másik oldalon a hang illetve zenei válogatás hallható.

(BillboardBulletin)