Hírarchívum

Növekvő zenei DVD eladások

A londoni Informa Telecoms and Media előrejelzései szerint 2010-ig stabil növekedés várható a zenei DVD-k piacán.

2004-ben a hanghordozó-eladások világszinten 2,9%-os csökkenést mutatattak, és a forgalom összértéke 29,4 milliárd dollárt tett ki, miközben a zenei video eladások 26,3%-kal, 2,7 milliárd dollárra emelkedtek – ez a teljes piac 8%-át jelenti. A tavalyi eladásokat a Linkin Park vezeti: a „Live In Texas” 440 ezer példányban fogyott.

Az Informa becslései szerint 2005-ben az audio eladások stagnálása várható, míg a zenei video eladásokra (ami szinte kizárólag a zenei DVD-ket jelenti) 17,6%-os növekedést prognosztizálnak.

Érdekes összehasonlítást mutat a zenei DVD-k fogyása a formátumon belül. Míg a megjelent kiadványok száma egy év alatt erőteljes növekedést mutat (1327 cím 2004-ben a 2003-as 1118 címhez képest, ami 18,7%-os növekedést jelent) – eladásokban a zenei DVD-k eléggé alulteljesítenek. A 2004-ben megjelent összes DVD kiadvány 12,3%-a volt zene, viszont a DVD összeladásoknak a 2%-át sem érte el a zenei DVD-k forgalma.

A DVD Release Report kiadvány szerkesztője, Ralph Tribbey szerint erről jelentős részben maguk a forgalmazók is tehetnek, nem rendelkezvén kellő piaci ismeretekkel az otthoni szórakoztatás területén. Szerinte a DVD-piacot tartalomtól függetlenül a hollywoodi stúdiók uralják, és az eladás, a marketing és a PR működése egészen más, mint a zeneiparban.

„Ha versenyképes akar lenni, a zeneipar nem folytathatja azt a gyakorlatot, hogy csütörtökön jelenti be a következő kedden megjelenő kiadványt. A kiadóknak továbbá azzal is tisztában kell lenniük, hogy a DVD kategóriában a polcon a helyért, illetve a vásárlók pénzéért nem csak egymással versenyeznek, hanem a filmstúdiókkal is. Amíg össze nem szedik magukat, az újabb és újabb címek piacra dobása nem a siker vagy a növekedés, hanem inkább csak az elkeseredés és tanácstalanság jeleként értékelhető.”, állapítja meg. Ennek ellenére Tribbey szerint a zenei DVD kiadványok száma továbbra is növekedni fog a köbvetkező években. „A lendületet azonban külső tényezők hajtják. Egyre jellemzőbb a piacra, hogy többet kell a vásárlóknak nyújtani egy sima CD-nél.”

Az Informa előrejelzése szerint 2010 a video szektor várhatóan évente átlagosan 9,4%-kal fog növekedni, hogy 5 év múlva elérje a 4,9 milliárd dollárt – a teljes forgalom 13%-át. Az audio szektor bevételei mérsékelten fognak csak emelkedni, és a fizikai formátumok helyett inkább a digitális eladások növekedése várható.

Forrás: Billboard