Hírarchívum

A kalózkodás csökkentése hatékonyabb hatósági közreműködéssel

A G8 államok közleménye a szellemi tulajdonnal kapcsolatbanGleneagles, Skócia, 2005

1. A kalóz és hamis termékek növekvő kereskedelme, aminek a szervezett bűnözéshez is köze lehet, veszélyezteti a foglalkoztatást, a fejlesztést, a gazdasági növekedést és a fogyasztók egészséget és biztonságát a világ minden táján.

2. A szellemi tulajdon hatékony védelme segíti a fenntartható fejlődést minden ország számára. A G8 államok aktívan együttműködnek a többi országgal a Szellemi Tulajdon Nemzetközi Szervezetén (WIPO), a Világkereskedelmi Szervezeten (WTO) a Nemzetközi Vámügyi Szervezeten (WCO), az Interpol-on és más kompetens szerveken keresztül a kalózkodás és a hamisítás elleni harc hatékonyabbá tételében, országokon belül és országok között, összhangban a nemzetközi jogi kötelezettségekkel.

3. Ezeket az erőfeszítéseket mélyítjük itthon és külföldön egyaránt, azzal a céllal, hogy világszerte jelentős mértékben csökkentsük a kalóz és hamis termékek kereskedelmét, és sikeresen lépjünk fel az ezt működtető nemzetközi hálózatokkal szemben. Különösen fontos, konkrét lépéseket teszünk:

a. A háttérfolyamatok, eljárások, hazai és nemzetközi akciók megerősítésére és elemzésére; b. A szellemi termékek védelmét szolgáló további jogszabályok, rendeletek és eljárások kidolgozására és végrehajtására, olyan területeken, mint a gyanúsan hamis vagy kalóz termékek lefoglalása és elkobzása, az ilyen áruk és az ezeket előállító eszközök megsemmisítése, valamint egyértelmű, átlátható és tervezhető bírósági eljárások, irányelvek és útmutatások kidolgozására a szellemi termékek védelme terén; c. A hamis áruk Internet-en történő terjesztésének megakadályozására, és az online lopás elleni küzdelemre d. A hamisítás és kalózkodás ellenes bűnüldözési stratégiák koordinálásának javítására, és szorosabb együttműködés kialakítására a felelős hatósági személyek között. Ez magába foglalja a kockázat-analízis, illetve a legjobb eljárásmódok megosztását, a jelenlegi kooperáció fokozását a nemzetközi határokon, és közelebbi együttműködést az állami és a magánszektor között. e. Az állami hivatalnokok és a közvélemény magasabb fokú informálására a hamisításból és a kalózkodásból származó egészségügyi kockázatok, gazdasági károk, illetve növekvő szervezett bűnözői csoportok terén. f. A szorosabb együttműködésre a fejlődő országokkal a jogi szabályozás erősítésére, a nemzeti kalózkodás- és hamisítás-ellenes kapacitások, csoportok felépítésére és kiképzésére, technikai segítségnyújtásra, és közös fejlesztési céljaink elérésének segítésére.

4. Ősszel szakértői tanácskozást rendezünk, amelyen a fenti lépések megvalósítására szóló munkatervet készítünk, a későbbiekben pedig folyamatosan figyelemmel kísérjük a folyamatot.

A legális zeneletöltések több, mint megháromszorozódtak 2005-ben; a fájlcserélők a perek hatására óvatosabbá váltak

Az IFPI legújabb adatai szerint a fájlcserélés korlátok között maradt, mialatt a szélessávú Internet egyre jobban terjed

Világszerte zenerajongók milliói fordulnak a legális letöltések felé, a perek és a kémprogramok egyre jobban aggasztják a fájlcserélőket

11 országban indítanak újabb pereket a törvénysértők ellen

2005, július 20. – A zenei fájl-ok illegális cserélgetése kordában maradt, miközben a világszerte legálisan letöltött hangfelvételek száma megtriplázódott: 2005 első felében 180 millió dalt töltöttek le a nemzetközi zeneipar nyilvánosságra hozott adatai szerint.

Az IFPI adatai azt mutatják, hogy a szélssáv nagyfokú terjedése a legális zeneipar javát szolgálja, miközben az illegális fájlcserélés szinte stagnál. A fájlcserélő hálózatokon és weboldalakon fellelhető jogsértő zenei fájl-ok száma minimálisan, 3%-kal emelkedett a januári 870 millióról 900 millióra, miközben a szélessávú hozzáférés négyszer ennyivel, 13%-kal emelkedett.

Eközben a legális digitális zeneipar világszerte gyorsan bővül. Az IFPI becslései szerint 2005-ben a négy legnagyobb online-piacon az egyszámos letöltések több, mint megháromszorozódtak az előző évhez képest.

2005 első hat hónapjában az USA-ban, Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban a legális zeneletöltések már meghaladták a tavalyi év teljes mennyiségét. Az egyszámos letöltések ezeken a piacokon 2005 első felében elérték a 180 milliót, szemben a teljes 2004-es évre vonatkozó 157 millióval, illetve a tavalyi év első felében regisztrált 57 millióval.

A legális piac válaszol a fogyasztói keresletre, hiszen világszerte több, mint 300 legális digitális oldal érhető el, háromszor annyi, mint egy évvel korábban.

Ugyanakkor a kutatások azt is kimutatták, hogy egyértelmű változás tapasztalható a fogyasztói szokásokban is a 11 országban, fájl-cserélők ellen indított perek hatására. Az USA-ban és az Egyesült Királyságban legalább minden harmadik fájlcserélő nyilatkozta azt, hogy elsősorban a jogi következményektől való félelem miatt hagyta abba a fájlcserélést.

A fordulat jelei érzékelhetőek további országokban is, ahol számottevő jogi lépések történtek a fájlcseréléssel szemben. Ausztriában független kutatások jelentős esést mutattak ki az illegális fájlcserélésben, amely 2004 és 2005 első negyedéve között 26%-kal esett vissza. Ez az eredmény a korábbi németországi kutatásokkal cseng egybe, amelyek 2004-ben jelentős csökkenést mutattak ki az illegális zeneletöltések terén.

John Kennedy, az IFPI Elnöke szerint: „Most már valódi bizonyítékokat látunk arra nézve, hogy az emberek egyre inkább elfordulnak az illegális fájlcseréléstől, és legálisan kívánják élvezni az online zenehallgatást. Akár a törvényes eljárásoktól való félelem okozza, akár annak belátása, hogy sok hálózat komoly károkat okozhat az otthoni számítógépben, a hozzáállás egyre inkább változik, és ez jó hír az egész zeneipar számára.

Még nem vagyunk az út végén. Sokakat tart még fogva egy rossz szokás, amitől nehezen tudnak megszabadulni. Teszik mindezt a nyilvános figyelmeztetések és a digitális zeneszolgáltatásokról szóló tavalyi kampányok ellenére. Ezek az emberek egyre inkább ki vannak téve az ellenük induló jogi eljárásoknak. Átlagos férfiak és nők ők, átlagos állásokban – orvosok, diákok, tanárok, szakácsok, ápolónők és még egy bíró is. De ők a nehéz utat választják arra, hogy megtanulják: az illegális fájlcserélés ára akár több ezer Euró is lehet.”

A legális letöltések világszinten megháromszorozódtak

2005 első felében jelentősen nekilendült a legális letöltések piaca, különösen Európában.

Az Egyesült Királyságban az egyszámos letöltések 2005 első felében megtízszereződtek az előző év hasonló időszakához képest, elérve a 10 milliót. A francia és a német piac is meredeken emelkedett, 4, illetve 8 millióra a 2005 első felére vonatkozó hozzávetőleges adatok alapján.

Az Egyesült Államokban a legális zeneletöltések majdnem megháromszorozódtak egy év alatt.

A digitális szolgáltatásokra szóló előfizetések 2005-ben jelentősen emelkedtek: ma már 2,2 millió ember fizet elő világszerte zenei szolgáltatásokra. Az IFPI januári Digitális Zenei Riportja szerint ez az adat akkor még csak 1,5 millió volt.

Mindeközben a legális online szolgáltatások folyamatosan növekednek, az IFPI címjegyzékében hetente találunk új szolgáltatókat. (www.pro-music.org/musiconline.htm). Világszerte több, mint 300 online zenei oldal létezik, ezek közül 190-et 23 európai országban találunk. Az iTunes 1,5 millió hangfelvételt kínál, szorosan követi a Napster 1,2 millió hangfelvétellel.

A hozzáállás változik – az emberek kevésbé fordulnak a fájlcserélés felé

Független elemzések szerint az illegális fájlcserélés elleni jogi fellépés változtatja a fogyasztói hozzáállást. A Jupiter független piac- és véleménykutató cég eredményei szerint az Egyesült Királyságban az aktív fájlcserélők 37%-a visszavetette tevékenységét a jogi lépésektől való félelem miatt. Az Egyesült Államokban a perek az első számú oka annak, hogy egyre többen hagynak fel az illegális letöltésekkel. Minden második ember a jogi következményektől való félelemre hivatkozik, ötből kettő pedig a P2P hálózatokon jelenlévő kémprogramok, kéretlen hirdetések és vírusok miatt hagy fel a tevékenységgel.

Az IFPI aktívan támogatja az egész világra kiterjedő felvilágosító kampányt, amelyet júniusban indított „fiatalok, zene és az Internet” néven a Childnet International, a zeneipar Pro-music szövetségével karöltve.

Adrian Strain, az IFPI kommunikációs igazgatója közölte: Globális felvilágosító erőfeszítéseink is segítenek a közvélemény átformálásában a digitális zenével kapcsolatban. Az elkövetkező öt hónapban felgyorsítjuk a tempót annak érdekében, hogy a „tölts le legálisan” üzenetet minden lényeges szereplőhöz eljuttassuk – szülőkhöz, gyerekekhez, cégekhez, iskolákhoz, kollégiumokhoz, zenerajongókhoz, a ma és a holnap letöltőihez.

Nagyon örülünk a Childnet Internatonal és a Pro-music által indított „Fiatalok, Zene és az Internet” akció sikerének és az érkező visszacsatolásoknak, miután több tízezer szórólap eljutott már több száz üzlethez és könyvtárhoz Európában és Észak-Amerikában.

Jogi fellépések sorozata

A lemezipar 2003 szeptemberében kezdte meg a jogi lépések megtételét az illegális fájlcserélőkkel szemben, és azóta 14227 eljárás indult 12 országban. Perek folynak Ausztriában, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Írországban, Izlandon, Japánban, Németországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

Több száz ember kapott büntetést és fizetett bírságot vagy jóvátételt, átlagosan fejenként 3 ezer Euró értékben. Általában városi, 20-35 év közötti emberekről van szó, az élet minden területéről – cégvezetőktől kezdve, autókereskedőkön és tanárokon át a teherautó sofőrökig.

A legfrissebb esetek között szerepel egy németországi orvos, akinek a lánya több ezer illegális fájl-t tárolt és osztott meg másokkal a fájl-cserélő hálózatokban.

Az Egyesült Királyságban egy londoni jazz énekes azt mondta 19 éves fiának, hogy a 2500 fontos jóvátételt heti részletekben neki magának kell majd megfizetnie, miután a családi számítógépen 1330 dalt osztott meg fájl-cserélő hálózatokban, és indult ellene ezért eljárás.

Írországban a Legfelsőbb Bíróság két Internet szolgáltatót arra kötelezett, hogy július 15-ig fedjék fel 17 előfizetőjük személyazonosságát és címét. A Bíróság állásfoglalása szerint az adatvédelmi törvények elsőbbséget kell, hogy adjanak a Szellemi Tulajdonjogokkal kapcsolatos aggályokkal szemben olyan esetekben, ahol a jogsértés ezen jogokat közvetlenül veszélyezteti.

Olaszországban 55, a bizonyítékok alapján fájlcserélésben részt vevő személy - köztük szakmunkások, tanárok és főiskolások az ország kilenc különböző régiójából – ellen indult összehangolt akció, melynek keretében házkutatásra és egy nagy hálózat bezárására került sor az olasz Telecom rendőrség által, az olasz zeneipari szervezet kalózkodás-ellenes csoportja, az FPM segítségével. Az Olaszország-szerte hírhedt „cucciolandia” fájl-cserélő hálózatnak több, mint 100 ezer felhasználója volt

Forrás: IFPI