Hírarchívum

Példátlan mértékû összefogásnak lehetünk tanúi idén õsszel a hazai zenei életben.

Közel ötven elõadó vesz részt abban az akcióban, amelynek célja, hogy a közönség számára egyértelmûvé tegye: a mûvész, az elõadó abból él, hogy zenél, hogy szórakoztat, és ha ezért nem részesül az õt megilletõ fizetségben, akkor bizony más megélhetés után kell néznie, és nem fog tudni több zenét készíteni a rajongók számára.

A rajongók kedvenceik munkáját azzal tisztelik meg, ismerik el a legjobban, ha nemet mondanak az illegális fájlcserélésre, másolásra, a hamisításra és a kalózkodás bármilyen formájára. Ha a zenét legális úton szerzik be, azzal már önmagában is tettek azért, hogy a mûvész továbbra is alkotni tudjon.

Mindezt kiáltványban fogalmazták meg, amely érthetõen, közvetlenül és barátian szól a közönséghez, a rajongókhoz, remélve, hogy õk is megértik az üzenetet: hogy a zene érték, és ezt az értéket emberek a munkájukkal hozzák létre. Ahogy a kiáltvány is fogalmaz: "Ha fontos Neked a zene, szerezd be legális forrásból. Ezzel Te is teszel azért, hogy a jövõben is születhessenek új dalok. Tegyünk együtt a zenéért".

A kezdeményezést támogatja és koordinálja a ProArt - Szövetség a Szerzõi Jogokért. A ProArt-ot a közös jogkezelõ szervezetek (ARTISJUS - szerzõk, EJI - elõadómûvészek, FILMJUS - filmelõállítók, HUNGART - vizuális mûvészek, MAHASZ - hanglemezkiadók) együttesen hozták létre; a szervezet alapítóin keresztül a teljes hazai mûvészeti életet képviseli.

A kampány szeptember 15-én, a Hungaroton Gigastore-ban (Duna Plaza), az utolsó klasszikus lemezboltok egyikében kezdõdött, ahol a sok-sok részt vevõ elõadómûvész a sajtó nagyszámú képviselõjének jelenlétében egyszerre tette föl az összefogást jelképezõ szilikon karszalagot. Másfél hónapon keresztül fogják azt mindannyian hordani: rockzenészek, popzenészek, mulatós elõadók; nagy öregek és feltörekvõ fiatalok, budapestiek és vidékiek, énekesek és énekesnõk - egyszóval a teljes magyar könnyûzenei paletta.

És ami a legizgalmasabb: a közönségnek is lehetõsége nyílik csatlakozni, kifejezni egyetértésüket, szolidaritásukat, támogatásukat. Az elkészült ötvenezer karszalagot az elõadók fellépéseiken osztják ki azok között a rajongók között, akik úgy érzik, szeretnék azt viselni, mert maguk is tettek, tesznek azért, hogy kedvenceik megkapják munkájuk ellenértékét. Bárki hozzájuthat tehát a karszalaghoz az ország bármely pontján, ha elmegy kedvenc elõadója fellépéseire. De közvetlenül a ProArt-tól is beszerezhetõ a karszalag: ennek részleteit és további információkat a www.egyuttazeneert.hu vagy a www.együttazenéért.hu weboldalon találhatunk.

A fent említett másfél hónap végén, október 29-én a Petõfi Csarnokban nagyszabású CD-vásárra kerül sor, ahol a közönség ez alkalommal igen kedvezményesen, nagykereskedelmi áron vásárolhatja meg a CD-ket - és nem csak az akcióban részt vevõ elõadók lemezeit, hanem bármit, beleértve az aktuális külföldi albumokat is! De ez sem minden: az akcióban részt vevõ mûvészek ugyanis mindannyian ott lesznek és a helyszínen dedikálják a rajongók által vásárolt CD-ket. Október 29-e tehát a D-DAY, vagyis a dedikálás napja!