Hírarchívum

Fonogram Életmûdíjas: Sztevanovity Dusán

A hatvanadik életévét épp a közelmúltban betöltõ Sztevanovity Dusán ugyan díjátadóként érkezett a Fonogram gálára, mégis díjazottként távozott onnan: váratlan meglepetésként - melyrõl maga Dusán sem tudott elõre - Rigó Tibor, a MAHASZ elnöke eddigi munkája elismeréseként átadta neki a Fonogram életmûdíjat.

A Szerbiában született, de három éves kora óta Magyarországon élõ Dusán a magyar könnyûzene történetének egyik legismertebb és legelismertebb szövegírója: a Metro, az LGT, Katona Klári, Lerch István és számos további elõadó megannyi slágerének szövege fûzõdik az õ nevéhez. "Embertelen dal", "Primadonna", "Citrom ízû banán" - és a sort nagyon hosszan lehetne folytatni.

A zenével való kapcsolata messze túlmutat a szövegíráson: nevével nem egyszer találkozhatunk zeneszerzõként is, de dolgozott dramaturgként, szerkeszõ-mûsorvezetõként, forgatókönyvíróként a Magyar Televízió több zenés mûsorában is. Több zenés darabhoz írt vagy fordított szöveget és rendezett komolyzenei tévémûsorokat is.

Sokrétû zenei munkásságáért eddig megkapta 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, még ugyanebben az évben az Arisjus Huszka Jenõ Díját az év szövegírójaként, majd 1999-ben teljes életmûvéért, kétszer volt Emerton Díjas (1988-ban az év szövegírójaként, 1991-ben az év daláért vette át az elismerést), most, 2006-ban pedig átvehette a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségétõl a Fonogram Életmûdíjat. Gratulálunk!