Hírarchívum

Bírósági határozat alapján az internetszolgáltató köteles együttmûködni a kalóz tevékenysé

A lemezipar üdvözli a dániai döntést, mely szerint a szolgáltatók kötelesek megakadályozni elõfizetõik számára a szerzõi jogok megsértését.

London, 2006. február 15.

Az IFPI, a hanglemezipar nemzetközi szervezete üdvözli a Dán Legfelsõbb Bíróság határozatát, mely alapján az internetszolgáltatók kötelezhetõk arra, hogy megszûntessék azon ügyfeleik Internet kapcsolatát, akik kalóz tevékenységben vesznek részt.

Az ügy, melynek kapcsán két, illegális ftp-szervert üzemeltetõ személy ellen indult eljárás, fontos precedenst teremt az internetszolgáltatók felelõssége terén, olyan esetekben, amikor illegális fájlcserélésre derül fény. A jogtulajdonosok most már eljárást kezdeményezhetnek a szolgáltatókkal szemben, kötelezve õket, hogy szüntessék meg az internetszolgáltatást azon ügyfeleik számára, akik ezt a szolgáltatást jogvédett tartalmak terjesztésére használják fel, különbözõ P2P hálózatokon. A határozat az EU szerzõi jogi törvényein alapul és az egész Unió területén érezteti hatását.

A Dán Legfelsõbb Bíróság szerdai döntése a TDC telekommunikációs vállalat és a dán zene- és filmiparban alkotó jogtulajdonosokat képviselõ szövetség kalózkodás elleni csoportja közötti hosszú jogi vita végére tesz pontot.

A határozat kötelezi a TDC-t és további szolgáltatókat az azonnali cselekvésre, amennyiben értesítést kapnak, hogy valamely ügyfelük internet-hozzáférését a szerzõi jogok megsértésére használja. Az együttmûködés elmaradása esetén a jogtulajdonosok bírósági közremûködést kérhetnek a szolgáltatóval szemben.

Geoff Taylor, az IFPI ügyvezetõ alelnöke szerint, „Ez jó hír a mûvészek, lemezkiadók, jogtulajdonosok számára egész Európában. Egyértelmûvé teszi, hogy a jövõben a szolgáltatóknak sokkal határozottabban fel kell lépniük az internetes kalózkodás ellen. Határozott üzenet ez a szolgáltatók számára a teljes EU területén.”

A dán szervezet részérõl Jakob Plesnet elmondta: „A határozat nagyon fontos lépés a jogvédett tartalmak interneten történõ illegális terjesztésével szemben. A Legfelsõbb Bíróság kimondta, hogy a szolgáltatónknak meg kell akadályozniuk az illegális tevékenységet oly módon, hogy a zenék, filmek és írásos anyagok illegális terjesztésére használt Internetes kapcsolatokat meg kell szûntetniük.”

Forrás: IFPI