Hírarchívum

A Kazaa megállapodást köt a lemeziparral, és legálisan folytatja mûködését

Miután a bíróság megállapította felelõsségét szerzõi jogok megsértése miatt Ausztráliában, valamint az amerikai Legfelsõbb Bíróság is elmarasztalta, a Kazaa - a legismertebb név a zenei kalózkodásban - kész az együttmûködésre, és tervbe vette, hogy ezentúl legális tevékenységet folytat.

A legnagyobb lemezkiadó vállalatok a felelõsséget megállapító bírói ítéletet követõen globális peren kívüli megállapodás folyamán érték el céljukat a Kazaa nevû fájlcserélõ hálózat mûködtetõivel szemben. Az egyezséget július 27-én hozták nyilvánosságra a nemzetközi és az amerikai lemezipar érdekvédelmi szervezetei (IFPI és RIAA). A megállapodás a Kazaa teljes világot átfogó mûködésére vonatkozik, és végre pontot tesz a még folyó jogi procedúra végére.

A megállapodás értelmében a Kazaa beleegyezett, hogy jelentõs összeget fizet kártérítésként a lemezkiadóknak, amelyek azért indították az eljárást, hogy megállítsák a Kazaa hálózat használatával járó szerzõi jogsértéseket. A Kazaa a jövõben szûrési technikákat is bevezet, melyek biztosítják, hogy a felhasználók ne tudjanak többé jogsértõ fájlokat terjeszteni az interneten keresztül.

John Kennedy, az IFPI ügyvezetõ igazgatója elmondta: "A Kazaa a nemzetközi szerzõi jogsértések motorja volt, mely az egész zeneiparnak nagy károkat okozott, és megakadályozta törekvéseinket a legális digitális üzlet kiterjesztésében. Nagy árat fizettek múltbéli tevékenységükért." Ezentúl azonban a Kazaa-nak is szerepe lesz a legális modell és egy hatékony disztribúciós technológia kialakításában.

"Ez az ügy lehetõ legjobb kimenetele mind a zeneipar, mind a vásárlók számára. Iparágunk új üzleti partnerrel fog együttmûködni, és a vásárlók is új utakat ismernek meg az on-line zene élvezetéhez és a nagyobb választékhoz. Ezzel mindenki csak nyerhet."

Az amerikai zeneipari szervezet, a RIAA ügyvezetõje, Mitch Bainwol a következõképpen kommentálta a történteket: "Kiemelkedõ hír ez a zenei világ és a legális on-line zenei piacok számára. Lassan, de biztosan elérkezünk utazásunk egyik jelentõs állomásához, amely a digitális piacok folyamatos átalakítását és fejlõdését célozza. Gyõztesek itt a rajongók, az elõadók, a kiadók és mindenki, aki így vagy úgy részt vesz a zenekészítésben, valamint partnereink is a technológiai együttmûködésben."

Majd hozzáteszi: "Kicsit több mint egy éve az amerikai Legfelsõbb Bíróság bölcs döntésével egyensúlyt kívánt teremteni az innováció védelme és a szerzõi jogok között. Ez a jelentõs döntés segített, hogy legalitás és erkölcsi tisztaság járja át a piacot. A korábban jogsértõen mûködõ szolgáltatások törvényessé válnak, és az új legális piac valóban nagyon ígéretesnek látszik. Ez biztató hír azok számára az iparágban, akik készek újabb zenék születésébe pénzt, idõt és energiát fektetni."

Az ausztráliai szövetségi bíróság a múlt évben vétkesnek találta a Kazaa mûködtetõit szerzõi jogok tömeges megsértésének elõsegítésében, illetve az Egyesült Államokban is bírósági pert indítottak a lemezkiadó vállalatok, kiadók, filmstúdiók a Kazaa, a Grokster és a Streamcast ellen szerzõi jogsértés miatt.

A Grokster és Streamcast elleni ügyek végül elérték az amerikai Legfelsõbb Bíróságot, mely 2005 júniusában egyhangúan úgy döntött, hogy azok a személyek vagy társaságok, akik a szerzõi jogok sértését szolgáltatásaikon keresztül elõsegítik, felelõsségre vonhatóak. A Grokster tavaly novemberben rendezte az ügyet a lemezkiadókkal és filmstúdiókkal.

A Kazaa világszerte a zene és filmek illegális csereberéjének egyik legnépszerûbb p2p (peer-to-peer, fájlcserélõ) hálózata volt; mûködése csúcsán egyidejûleg 4,2 millió felhasználóval rendelkezett szerte a világban. 2003 májusában a Sharman Networks a valaha legtöbbet letöltött szoftverré minõsítette a Kazaa-t (239 millió letöltés).

A Kazaa és a további, hasonló rendszerben mûködõ illegális fájlcserélõ hálózatok nemzetközi viszonylatban jelentõs károkat okoztak a zeneiparnak: számos független tanulmány kimutatta az egyértelmû összefüggést a jogtalan fájlcserék és a lemezeladások csökkenõ száma között.

Ez a megállapítás egybevág az IFPI által kiadott jelentéssel, mely az internetes kalózkodás globális mértékét mutatja be. A "Védjük meg a zenei kreativitást" címû jelentés a digitális zenei piacon az elmúlt egy évben bekövetkezett változásokat írja le, mely során törvénytelen szolgáltatások váltak világszerte legálissá vagy függesztették fel jogsértõ tevékenységüket - köztük a Grokster, iMesh és a Bearshare az USA-ban, az Ezpeer Tajvanban, a Soribada Koreában és most már csatlakozott ehhez a Kazaa is.