Hírarchívum

"A másik oldal"

Max, Sztív, Edy és Papa G, azaz a Tundrastorm zenekar karrierjén keresztül ismerteti meg az ASVA és a ProArt a középiskolás korosztályt a szerzõi jog fontosságával Magyarország elsõ interaktív oktatási képregényén keresztül.

A mai napon "Másik oldal" címmel multimédiás interaktív képregény indul a Sulineten középiskolásoknak. A képregényben egy amatõr tinédzserzenekar, a Tundrastorm életét követhetjük nyomon az elsõ iskolai koncerttõl egészen saját lemezük megjelenéséig, közben szinte észrevétlenül elsajátíthatjuk a szerzõi jog legfontosabb kérdéseit, hogy milyen eszközökkel szolgálja az alkotások születését, a szerzõk elismerését, a zenék, filmek, versek közönséghez való eljutását.

A Tundrastorm története nemcsak a látvány és a sztori miatt élvezhetõ, a képregény több zenei és koncertvideo betétet is tartalmaz, melyeket külön is meg lehet tekinteni. A zenét egy budapesti amatõr rockzenekar, a Gloaming Band készítette, akikrõl a képregényben szereplõ Tundrastormot és a karaktereket mintázták. A képregény magyarnyelvû betétdala kifejezetten a tananyag apropójából íródott, és az elkészült videoklip premierje tulajdonképpen a tananyag megjelenéséhez köthetõ.

"A középiskolás korosztályt nehéz elérni a szerzõi jog témakörével, ami nagyon fontos, hiszen ebben a korban még formálható a fiatalok késõbbi hozzáállása. A képregény nem tartalmaz száraz jogi szövegeket, érzelmileg szeretnénk a fiatalokat bevonni. Minél elõbb meg kell velük értetni, hogy sokféle lehetõség van arra, hogy jogszerûen jussanak hozzá egyes mûvekhez vagy akár õk is a szerzõi jog tulajdonosaiként lépjenek fel" - mondta Kálmán András, az ASVA igazgatója.

A történet négy epizódból áll, melyeket egy-egy kvízsor zár. Az léphet tovább a következõ fejezetre és juthat el a történet végére, aki választ ad a szerzõi joggal kapcsolatos kérdésekre. A zenekar élete során felmerülõ szerzõi jogi kérdésekre a joghallgató Mesi, a zenekar egyik nagy rajongója jegyzeteibõl kaphatunk bõvebb információt. Minden epizódnál megtekinthetjük az adott részre vonatkozó szerzõi jogi kérdéseket.

A "Másik oldal" címû interaktív képregény az ASVA és a ProArt megrendelésére jött létre, a Sulinet kiemelt támogatóként vett részt a projektben. A képregényt az Eduweb Multimédia Rt. készítette az Art-7 Mûvészeti Stúdió közremûködésével.

A képregény a következõ linken érhetõ el: http://szerzoijog.sulinet.hu