Hírarchívum

Az eDonkey 30 millió dolláros egyezséget kötött a lemezkiadókkal

Az eDonkey tulajdonosai a legújabbak a nagy nemzetközi lemezkiadókkal kártérítési egyezséget kötõ P2P üzemeltetõk sorában. A szeptember 12-i határozat alapján a MetaMachine, Sam Yagan és Jed McCaleb 30 millió dollár megfizetését vállalták a kiadóknak.

„Örülünk, hogy elértük ezt az egyezséget, ami még egy további mérföldkõ a digitális zenei piac átalakulásában.”, jelentette ki Mitch Bainwol, az amerikai lemezkiadókat tömörítõ RIAA vezetõje. „Ezzel a megegyezéssel egy újabb dominó dõl el, és tovább erõsítettük a legális piacot.”

Egyes jelentések szerint 2005-ben az eDonkey 2-3 millió felhasználóval rendelkezett, akik valahol 500 millió és 2 milliárd közötti mennyiségû fájlt osztottak meg.

A határozat részeként, az eDonkey-ra, az eDonkey 2000-re és az eDonkey fájlok felismerését szolgáló keresõre, az Overnet-re egyránt vonatkozó bírósági végzéssel összhangban a tulajdonosok megakadályozzák, hogy a felhasználók a kiadók zenéit másolják vagy megosszák szoftverjeiken, szervereiken és a tulajdonukban vagy üzemeltetésük alatt álló weboldalakon keresztül. A bírósághoz közeli források szerint a weboldalak bezárása a határozat jogerõre emelkedését követõen várható.

A határozat lényegét tekintve megegyezik a kiadók és a Kazaa között júliusban köttetett 115 millió dolláros, a Bearshare-rel májusban kötött 30 milliós és a Groksterrel tavaly novemberben kötött 50 milliós kártérítési egyezséggel.

„Az eDonkey-val kötött egyezség az olyan, továbbra is jogsértõ módon üzemelõ, és lopott, szerzõi jog által védett alkotások felhasználásával hasznot termelõ szolgáltatók, mint például a LimeWire törvénytelenségét is nyilvánvalóvá teszi.

A nagy nemzetközi kiadók augusztusban indítottak peres eljárásr a LimeWire ellen szerzõi jogok megsértése miatt. A per jelenleg is zajlik a New York-i Kerületi Bíróságon.