Hírarchívum

A Mininova lekapcsolja a jogsértõ szolgáltatást

A Mininova november 26-án megszüntette jogsértõ szolgáltatását egy közelmúltban hozott holland bírósági ítéletet követõen. A Mininova a világ egyik legnépszerûbb BitTorrent oldala volt, és egyike a 100 leglátogatottabb weboldalnak világszerte.A Mininova november 26-án megszüntette jogsértõ szolgáltatását egy közelmúltban hozott holland bírósági ítéletet követõen. A Mininova a világ egyik legnépszerûbb BitTorrent oldala volt, és egyike a 100 leglátogatottabb weboldalnak világszerte.

Több mint 10 milliárd letöltést generált a szolgáltatás, melyek túlnyomó része jogvédett filmeket, játékokat, zenét és TV-mûsorokat tartalmazott.

Hollandiában egy kerületi bíróság három hónappal ezelõtti határozata az illegális tartalmakra mutató összes torrent eltávolítására kötelezte a Mininovát. A bíróság megállapította, hogy a Mininova figyelmeztetési és eltávolítási eljárása nem elegendõ a törvényes keretek közötti mûködéshez, hanem ehelyett köteles aktívan kiszûrni a jogsértõ tartalmakat. A Mininova ennek eredményeként a mûködés leállítása mellett döntött, a jogosított tartalmakat kínáló "kiemelt tartalmak" szolgáltatás kivételével.

Tim Kuik, a kalózkodás ellen fellépõ holland szervezet, a BREIN iazgatója kijelentette: "Nagyon örülünk, hogy a Mininova most már legális módon használja a BitTorrend technológiát. Nem a technológia ellen vagyunk, hanem annak illegális célokra történõ felhasználása ellen."

Jo Oliver, a zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI fõtitkára szerint: "A mai hír nagyszerû fejlemény az elõadók, szerzõk, producerek számára világszerte. Az idei év elsõ felében a svédországi Pirate Bay mögött álló négy magánszemélyt elmarasztaló ítéletet követõen a mostani hír újabb bizonyíték arra, hogy a bíróságok nem tolerálják a jogsértõ torrenteket kínáló szolgáltatásokat. Az on-line tartalmak illegális terjesztésének megakadályozásával meg tudjuk teremteni a környezetet, amelyben a legális digitális zenei szolgáltatások sikeresen tudnak mûködni."