Hírarchívum

Minden idõk legnagyobb kalózfogása Magyarországon - nemzetközi szakmai elismerés

A ProArt - Szövetség a Szerzõi Jogokért ezúton is megköszöni a Rendõrség kitartó és hatékony munkáját a szellemi alkotások és az ilyen alkotásokat létrehozó alkotók jogainak védelme terén. Hatalmas mérföldkõ az internetes kalózkodással szembeni küzdelemben a június 16-án lezajlott akció és a lefoglalt 500 terrabájtnyi illegális tartalom, amellyel mûvészek, alkotók tízezreit károsították meg súlyosan és folyamatosan a felhasználók és a felhasználást lehetõvé tévõ üzemeltetõk. A ProArt - Szövetség a Szerzõi Jogokért ezúton is megköszöni a Rendõrség kitartó és hatékony munkáját a szellemi alkotások és az ilyen alkotásokat létrehozó alkotók jogainak védelme terén. Hatalmas mérföldkõ az internetes kalózkodással szembeni küzdelemben a június 16-án és 18-án lezajlott akció során 58 db szervert lefoglaltak le (elõzetes becslések alapján 500 terabájtnyi tárkapacitással). A szerverek segítségével mûvészek, alkotók tízezreit károsították meg súlyosan és folyamatosan a felhasználók és a jogsértõ felhasználást lehetõvé tévõ üzemeltetõk.

Szervereket foglalt le a BRFK

Összehangolt akció keretében több szerverhotel termében tartottak házkutatást a rendõrök.

A Budapesti Rendõr-fõkapitányság XIII. kerületi Rendõrkapitánysága szerzõi vagy szerzõi joghoz kapcsolódó jogok megsértése bûncselekmény miatt eljárást folytat ismeretlen tettes ellen az Audióvizuális Mûvek Szerzõi Jogait Védõ Közcélú Alapítvány, valamint a ProArt - Szövetség a Szerzõi Jogokért képviselõinek a feljelentése alapján.

Az angyalföldi rendõrök 2010. június 16-án - egy idõben - egy összehangolt akció keretében Budapest területén egyszerre több szerverhotelben lévõ internetszolgáltató cégnél, valamint egy mûszaki fõiskolán tartottak házkutatást.

A nyomozás során beazonosították a nyomozók a legnagyobb hazai és nemzetközi fájlcserélõ torrent oldalakhoz tartozó statisztikákat, adatokat tartalmazó szervereket, valamint a fájlmegosztás alapját adó átjátszó- és tartalomszervereket, amelyeken több tízezer szerzõi joggal védett mûvet közvetítettek, osztottak meg jogosulatlanul a nyilvánosság felé a szerzõk és kiadók engedélye nélkül, a szolgáltatást igénybe vevõk közremûködésével.

Az elkövetés során okozott kár megállapítása még folyamatban van.

Az akció kapcsán kiadott rendõrségi közlemény nem csak a hazai sajtóban kapott széles körben nyilvánosságot, hanem az IFPI - a nemzetközi szervezet, amelynek a MAHASZ is tagja - weboldalán azóta is vezetõ hírként szerepel az esemény.

Forrás: BRFK KOMMUNIKÁCIÓS OSZTÁLY