Hírarchívum

Rendõrségi akciók világszerte a kalózok ellen

Összehangolt akció keretében egyszerre 10 országban, köztük Magyarországon is történtek lefoglalások és letartóztatások a rendõrség és az FBI részvételével még szerdán, amely során nagy kapacitású szervereket vittek el. Ezek feltételezhetõen szerzõi jogvédelem alatt álló szoftverekkel, filmekkel és zenékkel vannak tele, amelyek a gyanú szerint, elõbb-utóbb kalózhálózatokban bukkannak fel.Csütörtöki és pénteki bejelentések szerint az akció „gazdája” az amerikai igazságügy-minisztérium volt, amely a korábban titkos rajtaütéseket Fastlink néven emlegette a sajtó munkatársainak. Ennek keretében tartottak házkutatásokat az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Belgiumban, Hollandiában, Svédországban, Izraelben, Szingapúrban és hazánkban is.

A hivatalos dokumentumok adatai szerint a régóta tervezett akcióban 120 helyen tartottak a hatóságok házkutatást, ezek során 200 winchestert foglaltak le, köztük számos tároló- és elosztó egységet is. Az elsõ információk szerint találtak bizonyítékként használható jogilag védett anyagokat, így többek között zenéket és más hangfelvételeket is. Az FBI illetékese szerint kifejezetten a figyelt warez csoportosulások ellen irányult az akció, amelyben az õ számítógépeiket kobozták el. A korábbi nyomozások adatai szerint elsõsorban ezekrõl indultak el olyan felvételek, amelyek azután fájlcserélõ programokban vagy éppen illegális árusító helyeken bukkantak fel késõbb.

Magyarországon a budapesti BME Kármán Tódor kollégiumban jelent meg a magyar rendõrség valamint az FBI és foglaltak le számítógépeket. A rendõrség jelentése szerint két nevelõt is õrizetbe vettek, akik rendszergazdaként is dolgoztak. Feltételezhetõen a Fairlight nevû warezcsoport tagjaként bukkantak rájuk. Arról egyelõre nincs információnk, hogy a magyarok foglalkoztak-e hangfelvételek továbbításával.

Korábban már több razzia is volt az Egyesült Államokban, Németországban és más európai országokban is, de ilyen méretû összehangolt akcióra még nem volt példa.

„A szellemi tulajdon lopása globális probléma, amely a világszerte károkat okoz a gazdaságnak” – mondja John Ashcroft amerikai fõállamügyész közleménye. „Hogy hatékonyak legyünk, globális válaszokat kell adnunk.”