Hírarchívum

Piackutatási adatok szerint a streaming serkenti a mobiltelefon-eladásokat

Az Informa Telecoms & Media piackutató cég jelentése szerint a mobilcégeknek a saját online zeneáruházak üzemeltetésével szemben a streaming típusú letöltéseket kínáló szolgáltatásokkal kellene együttmûködniük.Az Informa Telecoms & Media piackutató cég jelentése szerint a mobilcégeknek a saját online zeneáruházak üzemeltetésével szemben a streaming típusú letöltéseket kínáló szolgáltatásokkal kellene együttmûködniük.

Az Apple népszerû szolgáltatásával, az iTunes-zal való piaci versengés jegyében több készülékgyártó cég is saját zeneáruházat indított a vásárlói lojalitás erõsítése és a bevételének növelése érdekében. "Ezen szolgáltatások szinte mindegyike csúfosan megbukott" - nyilatkozta Adrian Blair, a Svédországból mûködtetett, világszerte egyre népszerûbb szolgáltatás, a Spotify európai üzletfejlesztési igazgatója. A dalonkénti letöltést kínáló zeneáruházakkal szemben a streaming szolgáltatások többféle platformon is mûködtethetõk. A tanulmány olyan sikeres példákat is felhoz, mint a dán TDC, a dél-koreai SK Telecom, amelyek saját streaming szoltáltatást kínálnak, vagy a svéd TeliaSonera, amely épp a Spotify-jal mûködik együtt. A kutatás kimutatta, hogy a cégek az ügyfelek elpártolását csökkenteni, az adatforgalmi bevételeket pedig növelni tudták azáltal, hogy szolgáltatásaik több különbözõ készüléken is elérhetõk. Bár a zene csak kis százalékot képvisel az ún. "non-voice", tehát nem a hanghívásokhoz köthetõ bevételek között, nagyon jó hozzáadott értéket jelent, lehetõvé téve a szolgáltatók számára, hogy nagyobb piaci részesedéshez jussanak és több magas minõségû készüléket, ún. "high-end smartphone"-t tudjanak eladni.

Miközben e szoláltatások népszerûsége látványosan növekszik, a felhasználók száma több millióra növekedett, egyelõre a pusztán reklámbevételeken alapuló ingyenes szolgáltatások még nem tudnak nyereségesen mûködni. Így a Spotify és a Deezer sikerei nyomán egyre több szolgáltató vezeti be az elõfizetéses rendszert; utóbbi épp a közelmúltban írt alá megállapodást a France Telecommal.

Forrás: Reuters