Hírarchívum

Kalózok ellen küzd Placido Domingo

A Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége (IFPI) újonnan kinevezett elnökeként a szervezet kalózkodás elleni üzenetét kívánja hirdetni Placido Domingo. A világhír? operaénekes a m?vészek újabb generációinak helyzete miatt aggódik.A Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége (IFPI) újonnan kinevezett elnökeként a szervezet kalózkodás elleni üzenetét kívánja hirdetni Placido Domingo. A világhírû operaénekes a mûvészek újabb generációinak helyzete miatt aggódik.

A világhírû operaénekes lett a Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetségének (IFPI) elnöke – írja a Billboard.biz. Placido Domingot a napokban kérte fel a szervezet a poszt betöltésére, mint olyan mûvészt, akinek elismertsége és személyisége ajtót nyithat a zeneipar jövõjét döntõen befolyásolni képes vezetõ politikusok és döntéshozók elõtt.

Az IFPI elnökeként Domingo tisztje lesz, hogy a zeneipar védelmét nemzetközi szinten ösztönözze. Ennek részeként a szerzõi jog védelme, a digitális piac biztonságos kiépítése, a digitális zenei piac fejlõdésének és a kultúrára, gazdaságra gyakorolt hatásainak minél szélesebb körû megismertetése kap majd kiemelkedõ szerepet munkájában. Egyik elsõ feladataként az Európai Unió szabályozási terve mellett szállhat síkra, amely 50 évrõl 70 évre emelné a zenefelvételek szerzõi jogi védelmi idejét.

A 40 éves karrierje alatt 134 szerepet éneklõ, 3500 fellépéssel és 12 Grammy-díjjal büszkélkedõ tenor székfoglaló közleményében hangsúlyozta, õ maga sok támogatást kapott elõdjeitõl, és szeretné ezt a segítséget maga is visszaadni a zenészek õt követõ generációjának. Domingo hangsúlyozta, a mûvészek jogai hatékonyabb védelemre szorulnak. Meglátása szerint a fiatal alkotók karrieresélyei a kalózkodás jelenlegi aránya mellett nagyon gyengék. A digitális technológia fejlõdése mellett, amikor a friss megjelenések legfeljebb három napon belül már a letöltõoldalakon, a feketepiacon is elérhetõk, nincs mûvész, aki ne szembesülne a jogsértés rémével. Hozzátette, a kiadók próbálják kezelni a problémát, de ha nem találnak hatékony megoldást, egyik a másik után fog eltûnni a szektorból.

Placido Domingo szülõhazájában, Spanyolországban tapasztalt trendek alátámasztják az operaénekesnek az új tehetségek iránti aggodalmát. 2003-ban az ország Top50-es zeneeladási listáján még tíz új spanyol felfedezett szerepelt, a 2010-es toplistán már egy sem.

Forrás: IFPI, HENT