Hírarchívum

Több veszélyes hamisítványt foglaltak le tavaly

A tavalyi évben jelentõsen több, a fogyasztókra nézve potenciálisan veszélyes hamis terméket foglaltak le az amerikai hatóságok. A 2011-es pénzügyi évben 44 százalékkal több hamisított elektronikai termék, gyógyszer, kozmetikum került elõ.A tavalyi évben jelentõsen több, a fogyasztókra nézve potenciálisan veszélyes hamis terméket foglaltak le az amerikai hatóságok. A 2011-es pénzügyi évben 44 százalékkal több hamisított elektronikai termék, gyógyszer, kozmetikum került elõ.

Az Egyesült Államok Vám- és Határõrsége (CBP), valamint Bevándorlási és Vámhivatala (ICE) közétette a 2011-es pénzügyi év eredményeit összegzõ jelentését, amely szerint a tavalyi év során az amerikai hatóságok 178,9 millió dollár összértékû hamis terméket foglaltak le, és összesen több mint 24 ezer alkalommal intézkedtek. A lefoglalt hamisítványok eredeti termékként megközelítõleg 1,1 milliárd dollárt érnének.

A CBP honlapján olvasható közlemény szerint az intézkedések száma valamelyest nõtt, míg a lefoglalt termékek összértéke csökkent a 2010-es év eredményeihez képest. Ennek oka, hogy a postai úton vagy csomagszállítóval küldött egyedi megrendelések száma emelkedett, így bár az ellenõrzött és lefoglalt csomagok száma több lett, azokban a termékek mennyisége kevesebb volt.

2005 óta elõször nem a lábbelik tették ki a lefoglalt termékek legnagyobb arányát. 2011-ben legnagyobb arányban (22%) elektronikai termékeket foglaltak le, amelyek mintegy harmadát hamisított mobiltelefonok tették ki. A lefoglalt cikkek 9 százaléka cipõ, gyógyszer, illetve optikai lemez volt, 8 százalékot a ruházati cikkek, 5 százalékot parfümök és egyéb illatszerek adták.

A hatósági jelentés szerint az elõzõ évhez képest tavaly jelentõs arányban, mintegy 44 százalékkal nõtt a fogyasztókra nézve potenciálisan veszélyes hamisítványok mennyisége. A veszélyesnek minõsített lefoglalt cikkek 28 százaléka gyógyszer, 17 százaléka elektronikai termék, 15 százaléka kozmetikum, 14 százaléka cigaretta volt. 2011-ben a lefoglalt gyógyszerek értéke 200 százalékkal, mintegy 11 millió dollárral nõtt.

A korábbi évhez hasonlóan tavaly is Kínából érkezett a legtöbb hamis áru az Egyesült Államokba. 2011-ben a hamisítványok 62 százaléka származott az ázsiai országból. A második fõ forrás, 18 százalékos aránnyal Hongkong volt. A két országból összesen 142 millió dollár értékû hamis áru érkezett. A tíz elsõdleges forrást képezõ államok közé India és Pakisztán is bekerült. Az indiai forrású hamisítványok 86, a pakisztáni 85 százaléka hamisított gyógyszer volt.

Forrás: HENT