Hírarchívum

Grammy-díjátadó 2012

Az 54. Grammy gálát 2012. február 12-én, a Los Angeles-i Staples Centerben rendezik meg, ahol Adele hat, Kanye West hét, a Foo Fighters és Bruno Mars szintén hat kategóriában nyerhet. Akár öt trófeát is hazavihet Lil Wayne, a Skrillex, míg négy gramofonnal gazdagodhat Bon Iver, Nicki Minaj, a Mumford & Sons és Rihanna.Az 54. Grammy gálát 2012. február 12-én, a Los Angeles-i Staples Centerben rendezik meg, ahol Adele hat, Kanye West hét, a Foo Fighters és Bruno Mars szintén hat kategóriában nyerhet. Akár öt trófeát is hazavihet Lil Wayne, a Skrillex, míg négy gramofonnal gazdagodhat Bon Iver, Nicki Minaj, a Mumford & Sons és Rihanna.

A kétszeres Grammy-díj nyertes LL Cool J lesz a februári gála mûsorvezetõje. Hét éve nem volt formális házigazdája a show-nak, utoljára 2005-ben Queen Latifah vezényelte végig a nagy presztízsû zenei rendezvényt. A rapper elárulta, hogy nagy álma vált valóra a mûsorvezetõi szerepkörrel, és mivel ezen a díjátadón csak a minõségi zenéé a fõszerep, már alig várja február 12-ét. A fellépõk névsora tovább emeli az est színvonalát, élõben zenél majd a Coldplay, Rihanna, a MusiCares Person of the Year díj várományosa, a 14-szeres Grammy-gyõztes Sir Paul MacCartney, Nicki Minaj, Kelly Clarkson, Jason Aldean, Taylor Swift, Bruno Mars, Katy Perry és a Foo Fighters. Bejelentették a szervezõk azt is, hogy az 54. Grammy gálán Adele (hangszálmûtéte óta ez lesz az elsõ élõ fellépése) is énekel. Az est folyamán a Grammy-jelölt Coldplay és Rihanna elõször mutatja be közös dalukat élõben, a "Princess of China"-t, mely a Coldplay ötödik stúdióalbumának, a Mylo Xyloto-nak az egyik dala. A csapat eddig összesen 7 Grammy-díjat tudhat a magáénak, míg a mostani eseményen további hármat szerezhet: az "Every Teardop Is A Waterfall" címû daluk a "Best Rock Performance and Best Rock Song-Legjobb rock elõadás és Legjobb rockdal" kategóriákban, a "Paradise" pedig a "Best Pop Duo/Group Performance-Legjobb duó/csapat elõadás" kategóriában esélyes.

A Grammy-díjátadó weboldalán egy folyamatos idõutazásnak is tanúi lehetünk: a korábbi éveken végigmenve, a 4 legfontosabb kategóriát kiemelve, a gyõztesek és a jelöltek bemutatásával idézik fel nem csak az elõadók karrierjét, hanem az egyes évek, idõszakok zenei világát is. Most épp 1983-nál és a jubileumi, 25. díjátadónál tartanak, ahol két kategóriában (Az év albuma és Az év hangfelvétele) is a Toto zenekar vihette haza a szobrocskát.

A zenei Oscar-ként is emlegetett nívós rendezvényt a CBS televízió közvetíti élõben, de aki szeretné követni az eseményeket, a www.grammy.com oldalon interneten megteheti, valamint a közösségi oldalakon, a Facebook-on és a Twiteren szintén nézheti a show-t.

Forrás: www.grammy.com