Hírarchívum

Hatékonynak minõsítette a kalózkodás elleni programokat az IFPI

Közzétette éves jelentését a Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége (IFPI), amely tanulmány az ún. fokozatos válasz rendszerének, az illegális oldalak blokkolásának és a jogvédõk hatóságokkal történõ együttmûködésének eredményességére is rámutat.Közzétette éves jelentését a Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége (IFPI), amely tanulmány az ún. fokozatos válasz rendszerének, az illegális oldalak blokkolásának és a jogvédõk hatóságokkal történõ együttmûködésének eredményességére is rámutat.

A Digital Music Report 2012 címet viselõ tanulmány szerint a tavalyi évben 8 százalékkal nõtt a digitális zenei szolgáltatások piaca, amely így elérte az 5,2 milliárd dolláros éves forgalmat. Mindeközben a teljes zenei piac forgalma, a fizikai hordozók értékesítésével együtt 3 százalékos csökkenést mutatott a 2010-es évhez képest.

A tanulmány a piaci mutatók elemzésén túl komoly figyelmet szentel a kalózkodás elleni intézkedések hozadékának. Egyúttal rámutat arra, az IFPI által gyûjtött adatok szerint az ún. fokozatos válasz rendszere, az illegális oldalak blokkolása, illetve a hatóságokkal történõ együttmûködés eredményes kezdeményezéseknek tûnnek - írja a Billboard.biz portál.

A jelentés szerint a fokozatos válasz rendszerét bevezetõ francia Hadopi-törvény bevezetése óta látványosan csökkent a kalózkodó internetezõk aránya az országban. A jogszabály az illegális letöltõk figyelmeztetésérõl, a visszaesõ jogsértõkkel szemben 1500 eurós pénzbüntetés kiszabásáról és az internetkapcsolat átmeneti felfüggesztésének lehetõségérõl határoz. Az elsõ figyelmeztetések 2010 októberi kiküldése óta az IFPI szerint 26 százalékkal csökkent a kalózkodók aránya Franciaországban, és mintegy 2 millió fõvel csökkent az illegális fájlmegosztó oldalak használóinak száma. A törvényt végrehajtó Hadopi-ügynökség szerint 2010 októbere óta több mint 700 ezer figyelmeztetést küldtek ki.

Új-Zélandon, ahol 2011 szeptemberében indult el a fokozatos válasz rendszere, az õszi hónapokban 16 százalékkal esett vissza a P2P rendszerek forgalma, az online legális zeneértékesítés pedig növekedésnek indult. A programot elsõként elindító Dél-Koreában a tavalyi év elsõ felében 6 százalékkal nõtt az értékesítési ráta. Az ázsiai ország kormányzati adatai szerint a jogsértõk 70 százaléka az elsõ értesítést követõen felhagy törvénytelen magatartásával.

Az IFPI szerint az illegális weboldalak blokkolásának rendszere is mûködik. A helyi bíróságok belga, olasz, dán, osztrák és finn internetszolgáltatókat köteleztek a The Pirate Bay oldalához való hozzáférés akadályozására. Ennek eredményeként Belgiumban 2011 augusztusa és novembere között 84, Olaszországban, ahol a BTJunkie-t is kötelesek blokkolni a szolgáltatók 74 százalékkal csökkent a The Pirate Bay weblapját felkeresõk aránya.

A kalózkodás elleni intézkedések eredményességére vonatkozóan az IFPI jelentése kitér arra is, a szervezet kezdeményezésére tavaly 15 millió jogsértõ link került eltávolításra a világhálóról, míg a londoni rendõrséggel és nemzetközi pénzügyi szolgáltatókkal történõ együttmûködésüknek köszönhetõen 62 illegális weboldaltól vonták meg a pénzügyi szolgáltatást. A jogvédõk becslése szerint ezek az orosz és ukrán weblapok mintegy 280 millió dolláros forgalmat bonyolíthattak korábban.

Frances Moore, az IFPI vezetõje szerint a szervezet számos eredményt ért el az elmúlt évben, de még mindig sok a tennivaló, hogy az általa képviselt kreatív mûvészek jogait megvédje. A jelenleg felfüggesztett amerikai kalózkodás elleni törvénytervezetekre vonatkozóan kiemelte, nem újdonság, hogy az ilyen programok bevezetése során ellenállást tapasztalnak, de meggyõzõdése, hogy a nemzetközi adatok igazolják a cél helyességét.

Közleményében Moore a keresõoldalak, és kifejezetten a Google szerepvállalását is sürgette. Mint mondta, azt várják ezektõl, szûrjék az illegális tartalomra mutató találatokat, és segítsék a legális szolgáltatások megjelenését.

Forrás: HENT