Hírarchívum

Több száz kalózoldalt kapcsoltak le a SuperBowl elõtt

Összesen 307 weboldalt zároltak az amerikai hatóságok az amerikai futball bajnokság döntõje elõtt. A weblapok hamis sportfelszereléseket kínáltak, illetve illegális streaming oldalként mûködtek.Összesen 307 weboldalt zároltak az amerikai hatóságok az amerikai futball bajnokság döntõje elõtt. A weblapok hamis sportfelszereléseket kínáltak, illetve illegális streaming oldalként mûködtek.

A múlt héten megrendezett SuperBowl kupa elõtti napokban összesen 307 illegálisan mûködõ weboldalt zároltak az amerikai hatóságok. Az érintett honlapok közül 16 streaming oldalként mûködött, és olyan sporteseményeket közvetített engedély nélkül, mint az NFL vagy az NBA mérkõzései. A többi 291 honlap hamis sportszereket, sportruházati cikkeket és sportrelikviákat értékesített.

A Yahoo Finance beszámolója szerint a hatóságok egyúttal bejelentették, eljárást indítottak egy 28 éves férfi ellen, aki sporteseményeket közvetítõ weboldalakat üzemeltetett. Az oldalakat reklámbevételekbõl tartotta fenn, a hirdetések árából õ maga mintegy 13 ezer dollárban részesült.

A weblapok zárolására egy az 1970-es években hozott szövetségi törvény képez jogalapot. A zárolást követõen ezeken hatósági felhívást tesznek közzé, amely a szerzõi jogi jogsértések törvénytelenségére figyelmeztet. A zárolt weblapok domain nevei a hatósági eljárások lefolytatását követõen állami tulajdonba kerülnek, ezek egy részét utóbb tudatosságnövelõ, jogvédelmi kampányok megjelentetésére használják fel.

Forrás: HENT