Hírarchívum

Kalózportált zártak be a brit hatóságok, börtön várhat a letöltõkre

Bezártak a brit bûnüldözõ hatóságok egy zeneletöltõ internetes kalózportált, és közölték, hogy hosszú börtönbüntetést kockáztat mindenki, aki errõl a portálról zenét töltött le.Bezártak a brit bûnüldözõ hatóságok egy zeneletöltõ internetes kalózportált, és közölték, hogy hosszú börtönbüntetést kockáztat mindenki, aki errõl a portálról zenét töltött le.

A portált, amely az RnBXclusive.com címen volt elérhetõ, a súlyos szervezett bûncselekmények felderítésére szakosodott brit nyomozó hatóság (SOCA) zárta le. A honlapra felrakott, rendkívül kemény hangvételû figyelmeztetés szerint a SOCA "átvette e domain-név ellenõrzését". A hatóság közölte, hogy a portált üzemeltetõket csalás címén õrizetbe vették, mivel a honlapról hozzáférhetõ zenei fájlok többségét "az elõadómûvészektõl lopták".

A SOCA figyelmezteti a portál használóit, hogy ha onnan zenét töltöttek le, akkor bûncselekményt követhettek el, amelynek maximális büntetési tétele a brit törvények alapján tíz év börtön és korlátlan összegû pénzbírság.

A bûnüldözõ hatóság figyelmezteti a használókat arra is, hogy azonosítani tudja kilétüket és tartózkodási helyüket, és vizsgálatot indíthat ellenük. Ezt bizonyítandó, a SOCA a figyelmeztetõ üzeneten azonnal feltünteti a portált felkeresõk saját IP-címét - vagyis internetes azonosító kódjukat -, sõt az általuk használt operációs rendszer típusát és a portál felkeresésének másodpercre lebontott idõpontját.

A SOCA közleménye szerint a zenei elõadómûvészek érdekképviseletei 15 millió fontra (5,2 milliárd forintra) becsülik a portál által a jogtulajdonosoknak évente okozott kárt.

A hatóság szóvivõje a BBC-nek szerdán kijelentette: bárki a szervezett bûnözés bûnsegédjévé válhat, ha tulajdont vagy szolgáltatást vesz az elkövetõktõl.

Forrás: MTI