Hírarchívum

Német bírósági ítélet kimondta a RapidShare felelõsségét

A hamburgi bíróság a RapidShare fájlmegosztó portál felelõsségét állapította meg a felületén megvalósuló szerzõi jogi jogsértésekért.A hamburgi bíróság a RapidShare fájlmegosztó portál felelõsségét állapította meg a felületén megvalósuló szerzõi jogi jogsértésekért.

Három korábbi bírósági döntést hagyott helyben ítéletével a hamburgi fellebbviteli bíróság, amikor a svájci székhellyel mûködõ fájlmegosztó oldal felelõsségét állapította meg az oldalon megvalósuló szerzõi jogi jogsértésekért - adta hírül többek között a golem.de online portál. A kereseteket könyvkiadók és zeneipari jogvédõk kezdeményezték a RapidShare ellen. A hamburgi ítélet szerint nem a szerzõi jog által védett mûvek feltöltésének a lehetõvé tétele jogszabályba ütközõ, hanem a Rapidshare által a linkeknek a nyilvánosság számára való elérhetõvé tétele. Az ítélet szerint a jogsértõ letöltési linkeket a Rapidshare-nek törölni kell, és intézkednie kell az illegális letöltõ linkekre mutató linkeknek a linkgyûjteményekbõl történõ eltávolítása érdekében is.

A Német Könyvkiadók és Könyvterjesztõk Egyesülete (Börsenverein des Deutschen Buchhandels) közleményben reagált az ítéletre, amely véleményük szerint rámutat arra, hogy a fájlmegosztó oldalak mûködtetõi többé nem bújhatnak ki a felelõsség alól, és nem profitálhatnak felhasználóik kalózkodásából. A német zenei közös jogkezelõ szervezet, a GEMA fontos iránymutatásként értékeli az ítéletet, amely megerõsíti, hogy a Rapidshare eddig nem tett megfelelõ intézkedéseket a jogsértõ módon közzétett tartalmak ellen, és hogy nem elegendõ az, hogy csak a jogosultak értesítésére törölte a tartalmakat.

A RapidShare szóvivõje úgy nyilatkozott, hogy a döntésnek pozitív hozadéka is van számukra. Az elsõ fokú bírósági ítélet ugyanis egészében minõsítette törvénytelennek a portál üzleti modelljét, azonban ezt a fellebbviteli bíróság már nem erõsítette meg. Kérdéses az is, hogy a német bírósági ítélet nem sérti-e az uniós jogot, hiszen az Európai Uniós Bírósága a SABAM vs Netlog ügyben februárban meghozott ítéletében is kimondta, hogy a tárhelyszolgáltatót megelõzõ jellegû, a szerverein a felhasználói által tárolt információkat érintõ szûrõrendszer létrehozása ellentétes az uniós joggal. Az ítélet ellen felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani, de a Rapidshare még nem döntött, hogy fog-e élni ezzel a lehetõséggel.

Forrás: HENT