Hírarchívum

Stop a filmhamisítóknak!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyõrei ellenõrzést végeztek egy budapesti üzlethelyiségben. A kiszolgáló pulton több filmet és játékszoftvereket tartalmazó, házi készítésû borítóval ellátott DVD-t kínáltak. Miután a pénzügyõrök közölték a boltban tartózkodó személlyel, hogy ellenõrzést tartanak, õ egy hátsó helyiségbe sietett, ahonnan egy kattanást lehetett hallani. A pénzügyõrök a helyiség átvizsgálása során felfigyeltek egy elforgatható, zsanérokkal falhoz rögzített szekrényre, ahonnét - egy kialakított rejtekhelyrõl - nagy mennyiségû, DVD-re és Blu-ray lemezre írt film és játékszoftver került elõ. A pénzügyõrök az ellenõrzés során több, házilag nyomtatott, méretre vágott DVD borítót, valamint üres DVD tokokat és filmeket is találtak. A helyszínen elõkerült egy iskolai füzet, melyben a filmekre és szoftverekre vonatkozó „nyilvántartást” vezették. Az ellenõrzés során a helyszínen megjelent egy másik személy is, akinek a gépjármûvében a járõrök szintén nagy mennyiségû DVD lemezt találtak. Az ellenõrzött személyek nem tudták igazolni a filmek és mûvészeti alkotások származását, valamint azok forgalmazásához szükséges szerzõdést sem tudtak bemutatni. A pénzügyõrök értesítették a NAV nyomozóit, akik a helyszínen lefoglaltak 406 db, borítóval ellátott DVD tokot, 1176 db filmet és játékszoftvereket tartalmazó hordozót, valamint 20 db, a játékszoftverek használatához szükséges konzolgépet. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyõrei ellenõrzést végeztek egy budapesti üzlethelyiségben. A kiszolgáló pulton több filmet és játékszoftvereket tartalmazó, házi készítésû borítóval ellátott DVD-t kínáltak. Miután a pénzügyõrök közölték a boltban tartózkodó személlyel, hogy ellenõrzést tartanak, õ egy hátsó helyiségbe sietett, ahonnan egy kattanást lehetett hallani. A pénzügyõrök a helyiség átvizsgálása során felfigyeltek egy elforgatható, zsanérokkal falhoz rögzített szekrényre, ahonnét - egy kialakított rejtekhelyrõl - nagy mennyiségû, DVD-re és Blu-ray lemezre írt film és játékszoftver került elõ. A pénzügyõrök az ellenõrzés során több, házilag nyomtatott, méretre vágott DVD borítót, valamint üres DVD tokokat és filmeket is találtak. A helyszínen elõkerült egy iskolai füzet, melyben a filmekre és szoftverekre vonatkozó „nyilvántartást” vezették. Az ellenõrzés során a helyszínen megjelent egy másik személy is, akinek a gépjármûvében a járõrök szintén nagy mennyiségû DVD lemezt találtak. Az ellenõrzött személyek nem tudták igazolni a filmek és mûvészeti alkotások származását, valamint azok forgalmazásához szükséges szerzõdést sem tudtak bemutatni. A pénzügyõrök értesítették a NAV nyomozóit, akik a helyszínen lefoglaltak 406 db, borítóval ellátott DVD tokot, 1176 db filmet és játékszoftvereket tartalmazó hordozót, valamint 20 db, a játékszoftverek használatához szükséges konzolgépet.

A NAV pénzügyõrei egy másik esetben egy budapesti piacon jártak, ahol a próbavásárlás során megvásárolt DVD-ken nem szerepelt a szerzõi jogdíj megfizetését igazoló matrica. Ezt követõen ellenõrzést végeztek, amelynek során lefoglaltak mintegy 14 ezer db DVD-t, 3500 db CD-t, illetve összesen csaknem 300 db pendrive-ot, memóriakártyákat és Blu-ray lemezt.

Ugyanezen a piacon hasonlóan illegálisan másolt, különféle mûsoros, szerzõi jogvédelem alatt álló mûveket tartalmazó DVD-ket találtak a pénzügyõrök, itt 523 db másolt mûsoros DVD-t foglaltak le.

A NAV pénzügyõrei mindhárom esetben értesítették a pénzügyi nyomozókat, akik szerzõi, vagy szerzõi joghoz kapcsolódó jogok megsértése bûncselekmény elkövetésének gyanúja miatt büntetõeljárást indítottak.

Forrás: NAV