Hírarchívum

A Sony is online zeneboltot nyitott

A Sony japán óriásvállalat is belépett az interneten zenét kínáló cégek sorába. A korábbi bejelentést követően május 4-én indult el – egyelőre csak az Egyesült Államokban – a Sony Connect, amely a hagyományos online zeneboltok mintájára működik.A Sony először 2001-ben lépett be az online zenepiacra, amikor a Sony Music a Vivendivel közösen elindította a Pressplay-t, melyet aztán 2003 májusában eladtak a Roxiónak, amely ezt használta az újraindított Napster alapjának, amely ma már sikeresen működik. Most a Sony konszern teljesen saját fejlesztésű zenebolttal lépett a piacra. A megjelenést követően már reagáltak is az amerikai szakértők az új vállalkozás indítására. Míg a cég sokat vár a Sony Connect-től, elemzők nem jósolnak átütő sikert az egyedi tártechnológia használata és a kemény verseny miatt, nem véletlen, hogy a zenebolt egyelőre csak amerikai felhasználók vehetik igénybe. Bár az is tény, hogy a Sony több tucatnyi hordozható zenelejátszója komoly előnyt jelenthet az Apple iPodjával szemben, és az új szolgáltatás megváltoztathatja az online zeneértékesítés dinamikáját. A japán gyártó színre lépése miatt azonban a felhasználók még jobban összezavarodhatnak, ugyanis a Sony másolásvédelemmel ellátott számai nem játszhatóak le más gyártók készülékein. A Sony Connect szoros kapcsolatban áll a nagy tárolókapacitású - lemezenként egy gigabájtos - MiniDisc lejátszókkal, amelyek egyelőre nem jelentek meg a boltokban, és az elemzők szerint korántsem olyan vonzóak, mint az Apple iPod lejátszók.

Az internetes zenebolt több mint félmillió zeneszámot kínál az összes nagy és néhány független kiadótól, de egy-két művésszel még exkluzív szerződést is kötött, mint Avril Lavigne vagy Toby Lightman. A letöltési induló ár egy szám esetében 99 amerikai centnél indul, albumoknál 9,99-nél. A felhasználó 30 másodperces részletet ingyen meghallgathat. Ellentétben a hibrid online zeneszolgáltatásokkal, amilyen a Real Rhapsody szolgáltatása is, amely havi előfizetési díjért lehetővé teszi a vásárlást és a korlátlan ingyenes zenehallgatást, a Connect csak elad - vagyis az Apple iTunes és a WalMart Music Downloads áruházát követi modelljével, amelyek komoly sikert értek el eddig az amerikai piacon.

Az online zeneboltot egy ingyenesen letölthető, windowsos kliensprogram (Sony SonicStage 2.0 wurlitzer) telepítését követően érhetik el a vásárlók. Csak a Windows 98SE, ME, a Win2000 Professional és az XP operációs rendszert használó gépekről elérhető - tehát nem kompatibilis a 95, 98 Gold Edition, az NT és a Win2000 más verzióival. A PC-re letöltött számok csak olyan Sony eszközökre vihetők át, amelyek kompatibilisek a Sony audio kódoló rendszerével, az ATRAC-kal.

Az alkalmazás lehetővé teszi a letöltött zenék hordozható eszközökre történő átmásolását, s a számokat hagyományos audio CD-ként archiválhatják vele az írásra is képes optikai meghajtókkal rendelkező vásárlók. A program egyébként egy adott zeneszámsorrenddel összeállított lemezt legfeljebb 10 példányban enged kiírni, s a letöltött zenéket legfeljebb 3 számítógépre lehet átmásolni, amelyek regisztrálva vannak a Connectben.

Az online zenebolt beindításával egy időben a japán gyártó egy újfajta, hordozható MiniDisc-lejátszó eszközt is bemutatott. A MiniDisc Hi-MD Walkman nevű termék kisméretű optikai lemezeket képes fogadni, amelyeken akár 45 órányi zenét lehet raktározni.

(BillboardBulletin, teminal.hu, origo)