Hírarchívum

Magyarország nem szerepel a szellemi tulajdon védelmében hiányosságokat mutató országok li

Magyarország megõrizte 2010-ben elért pozícióját, és ezúttal sem szerepel azon a listán, amelyen az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselõjének Hivatala (USTR) feltünteti azokat az országokat, amelyek a szellemitulajdon-védelem tekintetében súlyos hiányosságokat mutatnak - közölte csütörtökön a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Titkársága.Magyarország megõrizte 2010-ben elért pozícióját, és ezúttal sem szerepel azon a listán, amelyen az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselõjének Hivatala (USTR) feltünteti azokat az országokat, amelyek a szellemitulajdon-védelem tekintetében súlyos hiányosságokat mutatnak - közölte csütörtökön a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Titkársága.

A USTR jelentésében a hamisítással és kalózkodással kapcsolatos trendeket és tényeket tekinti át, valamint az Egyesült Államok kereskedelmi partnereinek szellemitulajdon-védelmi helyzetét értékeli. A 2012. évi jelentés elkészítéséhez 77 partnerország jogvédelmi státusát tekintették át. A hiányosságok miatt 13 ország felkerült a kiemelt megfigyelési listára, 26 ország pedig a megfigyelési listára.

A tájékoztatás szerint Magyarország 2010-ben lekerült a USTR megfigyelési listájáról, amelyen hét éven keresztül szerepelt. A 2010-ben megszerzett pozíciót sikerült 2011-ben és az idén is megõrizni.

A közlemény idézi Bendzsel Miklóst, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökét és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettesét, aki szerint lényeges az ilyen típusú nemzetközi értékeléseken Magyarország jó helyezése, mert a külföldi befektetõk számára egyre fontosabbak a szellemitulajdon-védelmi szempontok a piaci körülmények, a befektetési környezet vizsgálata során.

A kiemelt listára Algéria, Argentína, Chile, India, Indonézia, Izrael, Kanada, Kína, Oroszország, Pakisztán, Thaiföld, Ukrajna és Venezuela került rá, mert a USTR megítélése szerint a szellemitulajdon-védelmi jogsértések, visszaélések tekintetében élen járnak. Ukrajna kivételével ezek az országok tavaly is szerepeltek ezen a listán.

A megfigyelési listán 26 állam szerepeltetését találta szükségesnek a hivatal. Köztük van négy EU-tagállam, Finnország, Görögország, Olaszország és Románia.

Forrás: MTI