Hírarchívum

Magyar Dal Napja a Szigeten!

A magyar dal ünnepével indul az ünnepi Sziget. A Fesztivál mínusz 2-dik napján, azaz augusztus 5-én egy egész napos zenei fieszta zengi be a Hajógyári-szigetet, ahol a hazai zenei élet színe-java, legendás elõadók, korunk pop-rock ikonjai hozzák el legnagyobb slágereiket.A magyar dal ünnepével indul az ünnepi Sziget. A Fesztivál mínusz 2-dik napján, azaz augusztus 5-én egy egész napos zenei fieszta zengi be a Hajógyári-szigetet, ahol a hazai zenei élet színe-java, legendás elõadók, korunk pop-rock ikonjai hozzák el legnagyobb slágereiket.

Elhangzanak majd az elmúlt évtizedek legnagyobb, legfontosabb, leginkább szerethetõ szerzeményei. A kezdeményezés Presser Gábor fejébõl pattant ki, s 2008-ban a Szigeten debütált a magyar dalünnep, akkor is hatalmas sikerrel. Azóta minden év szeptemberében az ország számos városában tartanak ilyen ünnepet, de az elsõ Szigetes alkalomhoz hasonló, központi, szinte mindenkit megmozgató nagyszabású koncertsorozatra azóta sem került újra sor.

"Az elmúlt években sokan kérdezték, mikor lesz újra Magyar Dal Napja a Szigeten, eddig rutinból mindig azt válaszoltam, hogy az már egy önálló rendezvény, aminek büszke vagyok rá, hogy az elindításánál mi is ott bábáskodtunk, de a gyerek mára felnõtt és önállóan is megáll a lábán. Aztán az élet úgy hozta, hogy az idei Magyar Dal rendezvény a támogatások csökkenése miatt veszélybe került, mi pedig éppen azon törtük a fejünket, hogy mivel ünnepelhetnénk meg méltón a jubileumunkat. Egy széles közönséget megszólító, mindenki által megfizethetõ árú, ám mégis egyedi produkciót kerestünk. Ekkor szerencsére összefutottunk Pici bácsival, akivel tisztáztuk, hogy mindkettõnk problémáira gyógyír lehet a jubileumi Sziget, ahol, ha meg lehetne ismételni a nagy sikerû Magyar Dal Napja koncertsorozatot, vagyis annak egy továbbfejlesztett, még grandiózusabb változatát, az egyben méltó ünnep lehetne a mi számunkra is és a bevételekbõl jelentõs részben finanszírozni lehet a Magyar Dal Napja rendezvénysorozat idei megrendezését is szeptemberben." – mondta Gerendai.

Mivel ez a monstre koncert már délben elkezdõdik és 11 órán keresztül zajlik majd, több mint 70 elõadót felsorakoztatva a fesztivál legnagyobb színpadán, a szervezõk úgy döntöttek, hogy rendhagyó módon augusztus 5-ét, azaz a fesztivált megelõzõ vasárnapot is programnappá avatják. Ez elsõsorban azért volt fontos, mert a tapasztalatok szerint a Magyar Dal Napja közönségének jelentõs része az aktív dolgozók körébõl kerül ki, így nekik különösen jól jön, hogy egy munkaszüneti napra esik majd a program, hiszen így gond nélkül végignézhetik az egész napos rendezvényt. Azért, hogy a jubileumi Sziget nyitóprogramján valóban mindenki felhõtlenül ünnepelhessen, a szervezõk egy igencsak kedvezményes, 4900 forintos belépõjegy árat határoztak meg erre a napra.

A sajtótájékoztatón részt vett Szûts László, a zenészeket, szerzõket, kiadókat, képzõmûvészeket, filmes alkotókat, tehát minden kreatív iparágat képviselõ ProArt – Szövetség a Szerzõi Jogokért elnöke, aki ismertette a szervezet és a Sziget Kft., valamint a Magyar Dal Napja közötti sikeres, több éve tartó együttmûködéseket.

Mindhárom szereplõ elkötelezett a magyar zene továbbélése, a hazai alkotók munkájának elismerése, a MAGYAR DAL sikere mellett, így kézenfekvõ, hogy az együttmûködés idén is folytatódjon. Ebben aktívan részt vesznek maguk a zenészek is, akik köszönik minden rajongójuknak, hogy megtisztelik - hogy Te is megtiszteled – õket és a munkájukat! És hogy a rajongók hogyan köszönhetik meg a zenét az alkotóknak?

Miután az idén végre számos hazai online zeneáruház is megkezdte mûködését, végre van lehetõség a zenét korszerû módon, legálisan is beszerezni. Ezen zeneáruházak listáját, és számos további információt találhatunk a www.kösz.hu oldalon.

Forrás: sziget.hu