Hírarchívum

Hangszerválasztóval egészül ki idén a Nagy Budapesti Sportágválasztó

Több mint száz ütõs, fúvós, pengetõs hangszert próbálhatnak ki kicsik és nagyok a Budapesti Nagy Hangszerválasztón, amelyet elõször rendeznek meg a X. Budapesti Nagy Sportágválasztó keretében, június elsõ hétvégéjén.Több mint száz ütõs, fúvós, pengetõs hangszert próbálhatnak ki kicsik és nagyok a Budapesti Nagy Hangszerválasztón, amelyet elõször rendeznek meg a X. Budapesti Nagy Sportágválasztó keretében, június elsõ hétvégéjén.

A legõsibb népi hangszerek bemutatása mellett vonós, fúvós, fa, réz és ütõs hangszereket, zongorákat, elektromos gitárokat is kipróbálhatnak a gyerekek és felnõttek. A zenéléshez szorosan kapcsolódó, hallásvédelemmel foglalkozó állomáson hasznos tudást szerezhetnek a muzsikálni vágyók június 1-jén és 2-án a fõvárosi Merkapt Maraton Sportközpontban.

A sport és a zene összetartozik. A sportra szüksége van a szervezetnek a test egészségének megõrzéséhez, a test viszont szorosan összekapcsolódik a lélekkel, amelynek a táplálásában és feltöltésében a zene játszik nagy szerepet - mondta el Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetségének fõtitkára az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón.

Az I. Budapesti Nagy Hangszerválasztó vendége lesz Miklósa Erika operaénekesnõ, Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok fõigazgatója, Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar karigazgatója és Kocsis Zoltán világhírû zongoramûvész, zeneszerzõ, aki tizenöt éve a Nemzeti Filharmonikusok fõzeneigazgatója.

A Nagy Sportágválasztó immár tízedik alkalommal segíti nemcsak a gyerekeket, hanem a felnõtteket is abban, hogy megtalálják a számukra legmegfelelõbb sportot. Idén már közel 90 sportágat lehet kipróbálni élsportolók, edzõk instruálása mellett.

Kilátogat a rendezvényre többek között a többszörös világbajnok kenus Wichmann Tamás, a kenu kettesben olimpiai bajnok Pulai Imre, az olimpiai ezüstérmes egykori kajakos Géczi Erika, Cseh László világbajnok úszó. A programot Czene Attila nyitja meg pénteken.

Az öt éve útjára indított kezdeményezés évrõl évre egyre több érdeklõdött vonz, a hétvégi rendezvényre a két nap alatt 15-20 ezer vendéget várnak. A fõvárosból indult program a vidéki városokban is követõkre talált, így 2011-ben már 22 Budapesten kívüli helyszínen összesen több mint 115 ezer látogató próbálta ki magát a különbözõ sportágakban.

Forrás: MTI