Hírarchívum

Elsõ alkalommal vettek videójáték-kalózt õrizetbe a japán hatóságok

Elsõ alkalommal tartóztattak le és emeltek vádat Japánban egy kereskedõ ellen, aki játékkonzolokon kalózszoftverek futtatásához alkalmas eszközöket értékesített.Elsõ alkalommal tartóztattak le és emeltek vádat Japánban egy kereskedõ ellen, aki játékkonzolokon kalózszoftverek futtatásához alkalmas eszközöket értékesített.

Tavaly decemberben lépett hatályba Japánban az a törvénymódosítás, amely kriminalizálta a videójátékok biztonsági rendszerét feltörõ, és így kalózjátékok futtatását lehetõvé tevõ eszközök forgalmazását.

A törvény hatálybalépése óta a helyi hatóságok elsõ alkalommal intézkedtek ilyen ügyben. A BBC News beszámolója szerint az õrizetbe vett gyanúsított ún. Majikon szetteket értékesített. Ezek a játékkonzolokhoz csatlakoztatható adapterek, amelyeken keresztül memóriakártyákról futtathatók a játékszoftverek. Az adapterek olyan, az internetrõl letöltött kalózprogramok futtatását is lehetõvé teszik, amelyeket a konzolok biztonsági rendszere alapvetõen korlátozna.

A Majikon gyártója szerint az eszköz célja, hogy a játékosok saját fejlesztésû szoftvereket is futtathassanak, ám az eszközt széles körben kalózkodásra használják. Bár Japán évekkel ezelõtt illegálisnak minõsítette az eszközöket, tavaly decemberig csak polgári peres eljárás volt kezdeményezhetõ az elkövetõk ellen, büntetõjogi eszközökkel nem lehetett fellépni ilyen esetekben.

A Majikon-hoz hasonló adapterek más országokban is problémát okoznak. A brit bíróság 2010-ben tiltotta be a szigetországban R4 néven forgalmazott adaptereket. Hasonló szabályozás Dél-Korea, Tajvan, Olaszország, Hollandia és Németország területén is érvényben van.

Forrás: HENT