Hírarchívum

Szabadalom akadályozná a tanulók kalózkodását

Internetalapú oktatási rendszer kapott szabadalmi oltalmat az Egyesült Államokban, amelynek célja, hogy akadályozza a tanulók illegálisan másolt vagy letöltött kalózkönyvekbõl történõ tanulását.Internetalapú oktatási rendszer kapott szabadalmi oltalmat az Egyesült Államokban, amelynek célja, hogy akadályozza a tanulók illegálisan másolt vagy letöltött kalózkönyvekbõl történõ tanulását.

Joseph Henry Vogel, a University of Puerto Rico-Río Piedras közgazdaság professzora szabadalmaztatta azt az internetalapú oktatási rendszert, amelynek célja, hogy a diákok kalózkodását akadályozva segítse a tankönyvkiadók mûködését és az oktatók publikálási lehetõségeit.

A szabadalom szerint a diákok részt vennének egy online kurzusban, amelynek teljesítése beleszámítana a tantárgy elvégzésekor kapott érdemjegyükbe. Ilyenformán, akik nem vesznek részt az online konzultációban, csak gyengébb jegyet kapnának. Az internetes rendszerbe való belépéshez a diákoknak meg kell vásárolniuk a tantárgy által elõírt tankönyvet, amelyben az egyedi belépõ kódot megtalálják. Mivel a kód egyedi, illegálisan letöltött kalózkönyvekkel, fénymásolt kiadványok kódjaival nem lehet belépni a rendszerbe. A rendszer könyvtárból kölcsönzött könyvekkel sem mûködik, de Vogel ötlete ad lehetõséget arra, hogy a tanulók használt könyvekbõl tanuljanak. Ebben a helyzetben az érintettek alacsonyabb összegért vásárolhatnának önálló belépõ kódot a kurzusokhoz.

A professzor szerint aggasztó, hogy az oktatók eltûrik, hogy a tanulók fénymásolt könyvekkel üljenek be az órákra, sõt néhányan maguk is segítik a kalózkodást azzal, hogy másolásra alkalmas könyveket juttatnak el a könyvtárakba. Amennyiben a tanulók nem veszik meg a tankönyveket, a kiadók jelentõs bevételtõl esnek el, ami tovább nehezíti az oktatók számára a publikálás lehetõségét.

A TorrentFreak beszámolója szerint több kiadó is érdeklõdik Vogel professzor szabadalma iránt. Mások mellett az Amerikai Könyvkiadók Szövetsége (Association of American Publishers) is üdvözölte az ötletet. A kiadók szerint ugyanis új megoldásokra van szükség a kalózkodás elleni fellépéshez, hiszen hiába záratnak be egy illegális letöltõ felületet, több ezer másik várja a kalózkodó internetezõket.

Forrás: HENT