Hírarchívum

Indul a New Music Fridays!

Mostantól a péntek a zenei albumok és dalok nemzetközi megjelenésének napja2015. július 10. péntek - ettõl a naptól kezdve a rajongók az új zenei megjelenéseket világszerte egyazon idõben, pénteken érik el mind digitális letöltés és stream, mind fizikai hanghordozók formájában. Indul a New Music Fridays, az új zene napja.

Eddig a zenei albumok és hangfelvételek a világ különbözõ országaiban a hét más és más napján jelentek meg: Franciaországban és az Egyesült Királyságban hétfõn, az USA-ban és Kanadában kedden, míg például Ausztráliában és Németországban pénteken.

A mostani változás a rajongók számára azt jelenti, hogy július 10. után a zenekedvelõk világszerte egyazon napon szerezhetik be az újdonságokat, vagyis nem kell a megjelenésre várniuk, miközben egy másik országban már legálisan elérhetõ kedvencük új dala, kislemeze, albuma.

A New Music Fridays több mint 45 országban történõ bevezetését hangfelvétel-kiadók, kereskedõk és elõadók egyaránt támogatják - így jön létre egy egységes, összehangolt nemzetközi megjelenési nap: a péntek.

Az elsõ New Music Friday világszerte
Számos igen fontos kiadvány (Owl City, Little Mix, Nick Jonas, Taio Cruz, stb.) lát napvilágot az elsõ New Music Friday alkalmából. Az átállásban egyértelmûen vezetõ szerepet játszanak a nemzetközi lemezkiadók, ám a kisebb hangfelvétel-elõállítók, a függetlenek is bármikor csatlakozhatnak a kezdeményezéshez - hazánkban is. A CD-k hivatalos megjelenése mellett a digitálisan terjesztett kiadványok könnyen tervezhetõk, idõzíthetõk.

A nagy váltás - világszerte
A New Music Fridays koncepció bevezetésére máris több mint 45 piacon sor kerül. Ezek közül 11 országban eddig is pénteki megjelenési napokon láttak napvilágot a zenei kiadványok, míg a többi helyen most válik ez egységessé. A globális megjelenési nap összehangolt elindításában számos szakmai szervezet részt vesz, köztük a hangfelvétel-kiadók nemzetközi szervezete, az IFPI, amelynek a MAHASZ is tagja, a függetlenekbõl álló WIN-Impala, a zenészeket képviselõ FIM, illetve további brit és amerikai társulások.

Fogyasztói felmérések alapján
A TNS független kutatásai kimutatták, hogy a véleményt nyilvánító fogyasztók több mint kétharmada (68%) jelölte meg a pénteket vagy a szombatot mint az új zene iránti igény ideje. A felmérések eredményeit 7 országban 4201 válaszadás alapján összegezték.

Szakmai anyagok a média képviselõi számára:

- Gyakran Ismételt Kérdések a New Music Fridays elõnyeirõl a rajongók és az iparág szempontjából.
- Vizuális elemek, logóváltozatok letölthetõk innen.
- Ki támogatja a kezdeményezést? Iparági vezetõk véleménye itt olvasható.
- Nyilatkozatok a nemzetközi megjelenési napról - letölthetõ dokumentum (idézetek angol nyelven)