Hírarchívum

A Sony és a Warner is erősen érdeklődik az új lemezformá

A műszaki fejlődéssel a lemezkiadók is keresik a technológiai lehetőségeket, hogy vásárlóik növekvő igényeit minél jobban ki tudják elégíteni. A DualDisc mellett most két nagy kiadó is az UMD-t figyeli lelkesen.A Sony Computer Entertainment vadonatúj Universal Media Disc (UMD) formátuma – amely a zenei anyagok mellett videoklipeket és játékszoftvert is tud egyaránt tárolni – nagyfokú előzetes érdeklődést váltott ki a Sony Music Entertainment és a Warner Music Group részéről. Bár egyik lemezkiadó sem jelentette be hivatalosan, hogy ezt a formátumot részesítené előnyben következő megjelenéseinél, mindketten támogatták az új elképzelést sajtóközleményeikben.

Phil Weiser a Sony Music egyik vezetője már kommentálta is az UMD-t: „A zene és a videoklippek megjelentetése ezen a formátumon azt a lehetőséget kínálja, hogy kiszolgálja mind a zenét, mind a játékokat vásárló tömegeket, egyre több plusz értéket szolgáltatva számukra”. Kevin Gage, a Warner Music Group stratégiai technológiáért és új médiáért felelős vezetője is hasonlóképpen nyilatkozott: „Lelkesek vagyunk a lehetőségtől, hogy a vásárlóinknak új, izgalmas zenei élményeket adhatunk, mint amilyen most az új PSP-gépeken adódik”.

Mint ahogy oldalunk is beszámolt róla, a Sony Computer már bemutatta az UMD-t, amelyet a Sony új hordozható Playstation játékgépéhez, a PSP-hez lehet is már használni. A kis méretű, de nagy kapacitású optikai lemezen 1,8 GB adatot lehet tárolni.